Facebook отдавна е неразделна част от ежедневието на много от нас. С всички скандали около компанията в последните месеци вероятно сме станали по-предпазливи към това, което споделяме в социалната мрежа.

Отдавна съдържанието в личния ни профил не се използва само зa информиране на приятели и познати какви мисли ни вълнуват и как върви живота ни. И таргетираните реклами са едно на ръка. Facebook вече eплатформа, на базата на която някои си правят изводи за нашето здравословно и физическо състояние.

Наскоро стана ясно, че по това какво споделя в социалната мрежа застрахователите си правят извода до колко съществува риск сами да навредим на себе си. Дали пием, дали пушим, дали се храним нездравословно, практикуваме ли екстремни спортове, публикуваме ли селфита, изпълнени с адреналин...

Снимка 406299

Източник: iStock

Facebook още през 2006г. прие присърце идеята за превенция на самоубийствата сред своите милиарди потребители по целия свят. В центъра за безопасност, който е част от социалната мрежа от 2011г., можем да намерим помощ за себе си или наш близък, който има мисли за самонараняване. Но някои психолози смятат, че това са крайно недостатъчни мерки.

Преди дни ръководството на социалната мрежа обяви, че дава старт на ново сътрудничество с експерти в сферата на психичното здраве, за да предпазят потребителите си от самонараняване и самоубийство.

Съобщението идва след новината за самоубийство на момиче във Великобритания, което е споделило тези свои намерения в Instagram (собственост на Facebook), но думите й са останали без реакция. В основата на подобряването на превенцията е отново технологията за проактивно откриване на съдържание, в което има самоубийствени мисли с помощта на изкуствен интелект, пише CNN.

Снимка 406301

Източник: iStock

Социалната мрежа не ни позволява да публикуваме информация, с която подтикваме към самоубийство, но ни дава да споделяме, ако ние имаме подобни намерения или познаваме няколко с подобни мисли.

Това съдържание, което изглежда смущаващо за мнозина, всъщност може да спаси нечии живот, затова не бива да се премахва. Това е един от изводите, до който компанията стига в широка дискусия с дузина психолози от целия свят, сред които и българинът Георги Апостолов, който поддържа Центъра за безопасен интернет.

Графични сцени като нарязани вени и заздравяващи белези от наранявания обаче не сe приемат като демонстрация, че някой е тръгнал по правия път, но се е осъзнал навреме и е оцелял и ще бъдат санкционирани с изтриване.

Освен гореща телефонна линия и възможност за чат със специалисти, ако имаме нужда, Facebook и Instagram обещават да разработят и внедрят в социалните мрежи нови методи за помощ и взаимопомощ.

Как социалните мрежи ще променят застраховането

Как социалните мрежи ще променят застраховането

Снимките с цигари и опасни активности ще ни костват пари

Учени обаче имат сериозни подозрения дали този мониторинг на информацията ще се използва само за доброто на потребителите. Причината за това е липсата на комуникацията между социалната мрежа и големи здравни организации, за да се постигне по-добър ефект като откриване на първоизточника на тези самоубийствени мисли.