Замърсяването с пластмаса си е сериозен проблем, за който се говори от години. Всеки може и сам да се убеди (ако още не го е направил) - почти няма кътче в природата, което да не сме замърсили с пластмасови отпадъци.

Микропластмасата, рибите и как тя променя морските обитатели

Рибите няма да са същите. Ето и защо

За жалост, последствията могат да бъдат фатални

Океаните определено са сред най-засегнатите, но се оказва, че човешката дейност е достигнала и до най-високата точка на планетата - Еверест.

Дребни пластмасови частици са били открити само на няколкостотин метра от върха на място известно като "балкона". Микропластмасата е била открита в проби от снега, взети от различни височини. От 5300 до 8440 метра надморска височина.

Снимка 425516

Източник: iStock

Изследването, публикувано в списание One Earth, се базира на проби, взети от експедиция на National Geographic до върха през 2019 г.

На литър вода от пробите от снега учените са открили средно по 30 частици микропластмаса. В най-замърсените проби частиците са били 119. Те са били взети от областта на базовия лагер, където алпинистите прекарват най-много време.

Микропластмасата, абсорбирането й от растенията и в кои плодове и зеленчуци се съдържа

Микропластмасата вече е и в плодовете, и в зеленчуците

Още един пряк път до организма ни

Според учените, откритата микропластмаса най-вероятно идва от екипировката на хората, посещавали Еверест - дрехи, палатки, въжета. Имиджън Напър (Imogen Napper) от университета в Плимът, Великобритания, която води изследването, остава много изненадана, че в почти всяка проба има наличие на микропластмаса.

"Еверест е място, което винаги съм смятала за отдалечено и девствено. Това, че вече знаем, че замърсяваме около най-високата точка на света, наистина ми отвори очите."

Според нея, намаляването, повторното използване и рециклирането на пластмасата е изключително важно, за да не попада тя в природата. Но въпреки това много дрехи се правят от синтетични тъкани и с времето те отделят микрочастици. Така че трябва да бъде обърнато внимание и на използването на по-качествени тъкани, пише The Guardian.

Микропластмасата, наличието й в храната и какво количество поглъщаме за седмица

Всяка седмица изяждаме пластмаса, колкото една кредитна карта

Врагът на нашата маса

Колкото до Еверест, само през 2019 г. върхът е бил изкачен от повече от 880 алпинисти, което пък до някаква степен обяснява и наличието на микропластмасови частици в снега. Което далеч не означава, че е нормално...