Учени установиха, че изкуственият подсладител с търговското название Truvia значително скъсява живота на плодовата мушица дрозофила (известна на всички повече като винарка). Това им дава известно основание да предположат, че подсладителят може да се използва като безопасен за хората инсектицид.

Откритието първоначално е направено в домашния условия от професора по биология Даниел Маренда и неговият тогава 14-годишен син - Саймън Кашок-Маренда. Те хранили няколко отделни групи мушици с пет различни подсладителя, за да видят дали това ще има някакъв ефект върху тях. Така установили, че мушиците, хранени с различни от Truvia подсладители, живеели между 38 и 51 дни, докато другите оцелявали средно едва 5.8 дни.

Следващият етап от проучването целял да се установи коя от съставките на този подсладител е отговорна за смъртта на дрозофилите. Този етап се осъществил в лабораторията на професор Маренда и установил, че причината е вещество, наречено еритриол.

Снимка 442699

Източник: iStock

Еритриолът стимулира рецепторите за сладко върху езика ни, като същевременно не се използва от клетките на организма и напуска тялото с урината. Това прави калорийното съдържание на подсладителя практически нулево. Изследванията за безопасността на еритриола показват, че той не е токсичен за експерименталните животни дори в дългосрочен план.

Учените установили също, че мушиците консумират два пъти повече еритриол, отколкото обикновена захароза, когато им бил предоставен избор. Това означава, че веществото, което ги убива, същевременно може да послужи и за примамка.

Снимка 442701

Източник: iStock

Сред възможните причини за токсичността на веществото при мушиците е то да блокира абсорбирането на хранителни вещества или да нарушава способността на тези насекоми да се движат. Установено е, че еритриолът е токсичен и за още няколко вида мухи, включително домашната.

За съжаление скорошни проучвания показват, че веществото може да има негативен ефект и върху някои селскостопански култури, като доматите и царевицата. А едно от изискванията за прилагането на дадено вещество като инсектицид, е то да има неутрален или дори положителен ефект върху растенията.