Повечето големи производители на автомобили вече развиват цели линии електрически модели коли. Възможно да се окаже обаче, че все още не сме готови да се разделим напълно с двигателите с вътрешно горене в близкото бъдеще.

Наскоро професор Ричард Херингтън, ръководител на отдел Земни науки в Природно-историческия музей във Великобритания, заедно с още няколко учени, публикуваха отворено писмо, в което се съобщава, че все още не можем да си позволим пълен преход към EV транспорт.

В писмото се съобщава, че, ако искаме да достигнем целта си от два милиарда електрически автомобили през следващите 15 години, ще трябва драстично да засилим добива на определени ресурси и производството на електроенергия.

Снимка 428398

Източник: iStock

Според учените, дори да заложим на най-ефективните методи на производство на батерии и части, светът ще трябва да започне да добива двойно повече мед, три пъти повече кобалт и 70% повече диспросий и неодим.

Дори добивите да бъдат увеличени още днес, ще са ни нужни не 15, а 30 години, за да извлечем достатъчно материали за създаването на два милиарда електроавтомобили.

Снимка 428399

Източник: iStock

В писмото също така се подчертава, че самото извличане на тези материали изисква огромни количества електричество. За извличането на един тон кобалт например са нужни около 8000kWh.

Топ 10 на най-интересните електрически коли в Женева

Топ 10 на най-интересните електрически коли в Женева

Най-вълнуващото изложение в света и смелите концепции на производителите

Всичко това означава само едно - в опита си да елиминираме СО2 емисиите от автомобили с ДВГ ще се наложи да замърсим и увредим планетата по цял куп други начини, които към момента не могат да бъдат поставени в рамките на числа и прогнози.