Автомобилното изложение в Женева не е нито най-голямото, нито най-посещаваното в света. Безспорно обаче, е най-специалното. Именно там автомобилните компании представят най-важните си проекти, както и най-екстравагантните си идеи.

Polestar 2, Volvo и пряката конкуренция на Tesla Model 3

Volvo създаде пряк конкурент на Tesla Model 3

Polestar 2 ни влезе под кожата

В това състезание участват както добре установени компании с вековна история, така и малки и прохождащи марки, развиващи дейността си в малко хале в провинциален град. И всеки март в Женева виждаме последното от автомобилния свят. В това число и най-модерните електромобили. 2019 година не прави изключение.

Това са десетте най-интересни електрически коли от 89-ото издание на изложението в Женева.

Polestar 2 by Polestar

Създателите на този автомобил го натоварват с амбициозната цел да се превърне в основен съперник на Tesla Model 3. Polestar 2 е напълно електрически фастбек с пет врати.

Снимка 412076

Източник: Polestar

Благодарение на електрическото си задвижване, той може да ускори до 100 км/ч за по-малко от пет секунди. Интериорът е изпълнен изцяло от екологични материали, а в седалките са вградени специални сензори, които стартират двигателя, веднага щом шофьорът седне. 

Fiat Centoventi

Италианците от Fiat представиха електрически автомобил, който е "достъпен за всички". Концептът Centoventi, което в превод от италиански означава "сто и двадесет", отбелязва 120-ата годишнина на Fiat и демонстрира визията на компанията за бъдещето на електрическата масова мобилност.

Seat Minimó

Разработен специално за градовете, този електрически концепт комбинира безопасността и комфорта на автомобила с гъвкавостта и възможностите за лесно паркиране на мотоциклета.

Снимка 412079

Източник: Seat

Компактното возило може да побере до двама пътници и има система за бърза смяна на батериите, за да си спестите времето за зареждане.

Hispano Suiza Carmen

Испанската компания Hispano Suiza става известна в началото на миналия век, когато стартира бизнеса си като производител на луксозни автомобили.

Снимка 412080

Източник: Hispano Suiza

Повече от век по-късно марката възнамерява да се върне на пазара с Carmen - спортен автомобил, струващ 1.5 млн. евро. Задвижването отново е изцяло електрическо, а испанците се кълнат, че колата им може да се ускори до 100 км/ч за по-малко от три секунди.

Lagonda All-Terrain Concept

Aston Martin възроди култовата британска марка Lagonda преди няколко години, а сега тя успешно излиза на сцената със своя All-Terrain Concept - електрически джип, който трябва да влезе в производство през 2022 г. Дизайнът му е вдъхновен от яхтите, а създателите му го описват като елегантен и въпреки това издръжлив и способен.

Снимка 412081

Източник: Aston Martin

Една от особените екстри на новия джип Lagonda е реещият се във въздуха ключ - ефект, който инженерите постигат с разполагането на електромагнити между предните седалки.

Piëch Automotive Mark Zero

Германо-швейцарската стартъп компания Piëch разработва електрическия концепт Mark Zero с идеята за класическа спортна стилистика. Крайният резултат е изчистен и в голяма степен вдъхновен от формите на 60-те и 70-те, но претворени по модерен начин.

Снимка 412082

Източник: Piech

Колкото до технологиите - Mark Zero използва специален тип батерия, която може да се зареди до 80% за едва пет минути.

Citroën Ami One Concept

Французите създават този концепт с идеята той да се превърне в алтернатива на градския транспорт.

Снимка 412083

Източник: Citroen

Супер компактното возило има максимална скорост от 50 км/ч, което означава, че в голяма част от страните по света то ще може да се управлява от хора над 16-годишна възраст, които нямат шофьорска книжка.

Puritalia Berlinetta

Италианският производител на спортни автомобили Puritalia също показа най-новия си модел в Женева. Автомобилът се задвижва от хибридна система, състояща се от V8 двигател, разположен в предната част и електрически мотор, монтиран на задната ос.

Снимка 412086

Източник: Puritalia

Комбинираната мощност достига 965 к.с., а озаптяването им е поверено на специален софтуер. Само 150 бройки ще бъдат произведени след предварителна поръчка от страна на клиента.

Audi Q4 e-tron

Audi пък представи най-новия си електрически SUV концепт, който ще се превърне в петия изцяло електрически производствен модел на компанията. Качването му на конвейера е насрочено за 2020 г., а в допълнение на екологичното задвижване, интериорът му е съставен изцяло от веган материали.

Pininfarina Battista

Говори се, че тази кола е най-мощният уличен автомобил, проектиран и сглобен в Италия. Battista е супер агресивен и напълно електрически хипер автомобил, който може да ускори до 100 км/ч за 2 секунди.

Снимка 412089

Източник: Pininfarina

Цената е 2.6 милиона долара, а задвижването се осигурява от четири електромотора - по един на всяко колело. Мощността? Скандалните 1900 к.с.