Ракът на шийката на матката е вторият най-смъртоносен рак за жените, след този на гърдата. В почти всички случаи той е причинен от човешкия папилома вирус или HPV. Заразяването с вируса става основно по полов път, но и при контакт кожа в кожа. Затова използването на презерватив не е надеждно средство за предпазване, а ефективността му е едва 60%.

Почти всеки полово активен човек се среща с някой щам на вируса поне веднъж в живота си. Най-често инфекцията се изчиства спонтанно от имунната система на организма, но това може и да не се случи. Мъжете са тихи преносители на заболяването и нямат никакви симптоми.

Вирусът има над 50 щама, като около 20 от тях крият голям или среден риск от причиняване на рак на маточната шийка. Затова е препоръчително всяка жена да посещава профилактично гинеколога си поне веднъж годишно, при което да ѝ бъде правена цитонамазка. За съжаление тя невинаги е достатъчна, за да бъдат открити болестните изменения в клетките.

Снимка 451448

Източник: iStock

Според някои учени фалшиво отрицателните резултати от цитонамазката (т.нар. Pap тест) са около 45%. Това може да се дължи на произвежданите от изменените клетки белтъци, наречени кадхерини, които ги правят добре прикрепени и трудни за остъргване с четчицата за пробата. Така присъствието им остава незабелязано.

За повишаване на достоверността на резултата е нужно да се направи колпоскопия - преглед на шийката чрез директно наблюдение с помощта на апарат, подобен на микроскоп с камера. Така лекарят може пряко да види дали има изменение във вида на тъканите.

При установяване на такова изменение следва извършването на биопсия и определяне от патолог в лабораторни условия дали има раково изменени клетки и коя е степента на изменение или дисплазия. В зависимост от този резултат се предприемат и следващите мерки на лечение, като при по-тежките изменения тъканта се изрязва чрез метод, наречен конизация.

Снимка 451450

Източник: iStock

Заболяването е безсимптомно, докато не се достигнат крайните му фази, които застрашават живота. Затова навременното диагностициране е от изключителна важност за успешно лечение и предотвратяване на фаталните последствия.

През 2008 г. в Британска Колумбия е започнала програма за имунизиране на ученички в шести клас срещу HPV. Днес момичетата са част от програмата за скрининг на маточната шийка и е установено, че при тях рискът от поява на такива изменения е с 57% по-нисък. Те са били имунизирани с ваксина, предпазваща от двата най-разпространени високорискови щама на вируса.

Снимка 451449

Източник: iStock

По-съвременните ваксини предпазват от девет щама. Важно е ваксината да се постави преди началото на половия живот и преди 26-годишна възраст.

Поставянето ѝ не отменя нуждата от профилактични прегледи и цитонамазки и не оправдава воденето на безразборни сексуални контакти.

Трябва да се има предвид и един любопитен факт - най-разпространените щамове в България се различават от тези в световен мащаб.