Яхтите отдавна са се превърнали в символ на благосъстояние. Нагледали сме се на какви ли не модели, кой от кой по-скъп и с по-невероятни екстри. Но колкото по-голяма е яхтата, толкова по-голямо е и нейното негативно влияние върху околната среда.

Somnio, най-голямата яхта на света и апартаментите за милионери, които ще предлага

Най-голямата яхта на света, която не е за всеки

Една по-различна концепция

Една суперяхта може да произвежда и отделя в атмосферата до 7000 тона въглероден диоксид годишно. Този въпрос не е никак приятен на милиардерите, но виждаме раздвижване и в тази посока - плавателни съдове на водород например. Но нещо като Earth 300 определено не бяхме виждали досега.

Мегаяхтата съчетава желанието на платежоспособните да имат свой плаващ оазис с най-новите научни изследвания, като целта е да се създаде автономен кораб с минимално влияние върху околната среда.

Засега всичко е на ниво проект, а зад него стои сингапурският предприемач Аарон Оливера. Името Earth 300 е избрано неслучайно - яхтата ще е дълга точно 300 метра, което е повече и от тази на кралското семейство на Абу Даби.

Основното предназначение на плавателния съд обаче не е да развозва богати и известни по различни луксозни дестинации, а да събира научна информация. По-голямата част от плаващите на него ще са от екипажа, както и голям екип учени.

Е, предвидени са и 20 ВИП каюти за туристи. По план настаняването ще струва около милион долара на човек, а събраната сума ще отиде w подкрепа на научните изследвания, които ще се извършват на борда.

За тях обаче е необходим и специален квантов компютър, какъвто все още е наличен само на експериментално ниво в Google и IBM. Той ще работи с платформа с отворен код, за да позволява на хора от целия свят да вземат участие в научния процес. На борда ще бъдат поместени и десетки лаборатории, които да анализират и търсят решението на климатични промени.

Наравно с всички учени Оливера си представя на борда на Earth 300 и редица известни личности като Илон Мъск, Мишел Обама, Грета Тунберг и други. Идеята му е да ги събере с други непопулярни, но не по-малко вдъхновяващи хора от различни сфери, които няма да е необходимо да плащат по милион, а ще бъдат избрани за мястото си на яхтата.

Дотук добре, но изниква въпросът с какво ще се задвижва тази лодка, която ще се бори със замърсяването на въздуха. Плановете са първоначално да се използват зелени синтетични горива, а впоследствие яхтата да се сдобие с модерен тип ядрен реактор, който ще работи с разтопена сол.

Така корабът може да постигне абсолютна енергийна автономия и да остане в открито море неограничено време. Точно като квантовият компютър обаче, подобен тип реактор все още е само в процес на разработка от британската компания Сore Power, предава CNN.

Това не е първият проект за изследователски луксозен кораб. Преди време бе представена норвежката REV Ocean на стойност 350 милиона долара и с дължина 183 метра. Предназначението й е да изследва прекомерния риболов, изменението на климата и замърсяването с пластмаси. Трябваше да излезе в открито море следващата година, но ще има забавяне от още три поради проблеми с конструкцията.

Джеф Безос, новата яхта на милиардера и какво знаем за нея

Суперяхтата за 500 милиона, която Безос си поръча

Милиардерски прищявки

Earth 300 пък е с двойно по-висока прогнозна цена - 700 милиона долара. Нейният създател е в процес на намиране на корабостроител в Германия или Южна Корея като предварителният проект е завършен. Финансирането ще дойде и от частни инвеститори, както и от "традиционни банкови инструменти". Оливера се надява мегаяхтата да излезе на първото си плаване до края на това десетилетие.