Думите, написани или изречени на глас, са едно от най-мощните оръжия във взаимоотношенията ни. Те могат както да наранят, така и да помогнат, но и в този случай трябва да внимаваме.

Думите, които използваме и каква е връзката им с психическото ни здраве

Думите, които издават психическото ни здраве

Учените правят интересни изводи

Много често в опит да успокоим близък, постигаме точно обратното, при това без да искаме.

Според психотерапевтът Лиляна Моралес една от най-големите грешки, които допускаме в такива моменти, било то с текстово съобщение или с разговор, е стремежът ни на всяка цена да "поправим" всичко.

Снимка 526742

Източник: iStock

Просто понякога човекът отсреща има нужда да си поплаче, а не да слуша съветите ни. Тръгнем ли да даваме наставления, положението може да се влоши още повече.

От една страна, е твърде вероятно разстроеният да започне да се обвинява, че не е в състояние да ни чуе. От друга, и ние самите бихме се почувствали безпомощни от липсата на обратна връзка.

Снимка 526741

Източник: iStock

Коментари от типа на "Не мисля, че е толкова зле" или "Всичко е в главата ти" също не са за препоръчване. В повечето случаи звучат като обвинение, но не и като подкрепа.

Психотерапевтът Алекса Шанк е на същото мнение. Избягването на каквито и да било преценки е от ключово значение, дори и в нашите очи проблемът да изглежда дребен.

Как думите издават, че сме в депресия

Как думите издават, че сме в депресия

Крайните изказвания подсказват проблем

Със сигурност ще сме полезни, ако покажем разбиране и съчувствие. И вместо да избързваме с наставленията, най-добре да започнем с въпроса "От какво се нуждаеш в момента?", уточняват от Bustle.