2022 г. се оказа едновременно страшна и даваща надежди за опазването на Амазонската джунгла. Тази година изсичането й е достигнало своите най-големи мащаби за последните 15 години. Събитията от преди няколко дни обаче обещават нещата да се променят към добро.

Амазония, кравите и какво се случва с обезлесените райони в Амазонската джунгла

Истинската причина за пожарите в Амазония

Всички ние имаме вина

След балотажа на президентските избори в Бразилия стана ясно, че Луис Инасио Лула да Силва спечели срещу Жаир Болсонаро. Когато дойде на власт през 2019 г., Болсонаро (наричан от някои бразилският Тръмп) сложи спирачки на Фонда за Амазония - инструментът, с който в страната се бореха срещу обезлесяването в този район.

Преди ден Върховният съд на Бразилия постанови възобновяване на работата на Фонда. Това се очаква да стане в рамките на следващите 60 дни, а Бразилската банка за развитие се очаква да започне да използва над 3 милиарда реала (около 602 милиона евро) за проекти, свързани с опазването на дъждовната гора.

Снимка 503440

Източник: iStock

"Загубите заради парализата, в която бяхме в последните четири години, са непоправими", казва Тасо Азеведо от неправителствената организация Climate Observatory пред Guardian. Но се надява реактивацията на фона да позволи дейности по опазването на гората, популяризиране на устойчиви практики в региона и борба с обезлесяването.

Снимка 491303

Източник: iStock

Незаконни сечи, създаване на пасища за добитък, заграбване на земя, сондиране за петрол и позволяване на минни дейности са само някои от начините, по които управлението на Болсонаро позволи унищожаването на Амазонската джунгла - мястото с най-голямо биоразнообразие на планетата