На 6 февруари 2018 г. една кола бе изстреляна в космоса на борда на ракетата SpaceX Falcon Heavy. Колата е Tesla Roadster One, а причината тя да се озове там бе поредната щура идея на Илън Мъск, който реши да съчетае теста на ракетата с малко класически американски маркетинг. На борда на колата бе поставен манекен със скафандър, а цялото събитие бе излъчвано директно в интернет.

В момента колата и нейният шофьор се намират на повече от 364 милиона километра от Земята и се движат със скорост от 7469 км/ч. Информацията е на сайта whereisroadster.com, но точността на данните едва ли е съвсем коректна, имайки предвид, че следенето на обект, намиращ се на такова огромно разстояние от Земята, не е особено лесно.

Снимка 405782

Източник: SpaceX

И все пак, важно ли е изобщо това, че една кола и един манекен се реят в космоса. И да, и не. От една страна, въпросният Roadster може да бъде разгледан чисто и просто като космически боклук. От друга обаче, той е екстравагантна визитна картичка на човечеството за пред чужди форми на живот там някъде в пространството.

Снимка 405783

Източник: SpaceX

Освен манекена, който носи прякора Starman, на борда на колата има малко моделче на същата кола с умалена негова версия. В жабката пък има носител с електронно копие на новелата "Фондацията" на фантаста Айзък Азимов.

Какво ще се случи със звездния Tesla Roadster остава неизвестно. Изначално колата беше изведена в открития космос без определена цел, така че никой не знае къде ще се озове в крайна сметка. И може би точно това е най-интересното.