Има редица домашни съставки, които могат да бъдат ефективни решения в грижата за косата. И вероятно повечето са вече са в кухнята nи - като кокосовото масло, медa или ябълковия оцет.

Какви са предимствата на маслото от авокадо в грижата за косата

Какви са предимствата на маслото от авокадо в грижата за косата

Може да се използва от абсолютно всеки

Но има една, за която е спорно дали е наистина добра за косата ни и доколко може да помогне или навреди на състоянието ѝ. Става дума за содата за хляб. Затова от Real Simple се допитват до експерти, които отговарят на въпроса добре ли е да се използва содата върху косата. А любопитното е, че в мнението си специалистите са единни.

Содата за хляб често се изтъква като съставка, която се употребява при необходимост от дълбоко почистване на косата. Тя действа като "отстраняващ препарат" и наистина може да помогне за премахване на излишните натрупвания от козметичните продукти.

Снимка 638988

Източник: iStock

Но успоредно с това може да отнеме блясъка и естествените масла. Защото содата представлява малки кристалчета с остри ръбове, които могат да разкъсат кутикулата - най-външния слой на косъма, което води до накъсване.

Освен това содата за хляб е доста изсушаваща както за кучирите, така и за скалпа. Естественото рН на косата е 4,5-5,5, а на скалпа - около 5,5. Содата за хляб е с висока алкалност, около 8, което може да доведе до пресушаване и чупливост, както и раздразнение и сухота на скалпа.

Как да се преборим с есенния косопад

Как да се преборим с есенния косопад

И защо през есента губим повече коса

Според експертите никой не трябва да използва содата за хляб редовно. А тези, които могат да се възползват от действието ѝ отвреме навреме, са хората с мазен скалп и/или коса. В такъв случай можете да се направи паста от две части вода и една част сода за хляб, която да се нанесете върху косата и скалпа. Оставя се да действа само няколко минути, след което се изплаква обилно с нежен овлажняващ шампоан.