С развитието на цифровите технологии дойдоха и новите термини като "дигитален номад" и "онлайн бдителност". Напоследък психолозите споменават все по-често и така наречения "дигитален детокс", който е не по-малко актуален и важен за здравето.

Феноменът „онлайн бдителност“ и как влияе дигиталната революция на психиката ни

Колко е вредно да сме постоянно онлайн

Много, според психолозите

Мнозина от нас си дават сметка колко добре би ни се отразила една кратка или по-дълга почивка от смартфона, компютъра и въобще - всички устройства, които ни заливат с ненужна информация и ни държат (без да осъзнаваме) под напрежение.

Именно в това се състои и предизвикателството "дигитален детокс". Целта му е да ни накара да се почувстваме по-добре, като стъпим здраво на земята и се върнем към реалността. Но не виртуалната.

Снимка 532139

Източник: iStock

"Цифровите устройства отвличат вниманието във време, когато искате да се съсредоточите върху себе си", казва съветникът по психично здраве Лорънс Ловел. Според него дигиталният детокс е изключително полезен.

И специалистът няма предвид да изхвърлим смарфона в първото езеро, а да го оставим в другата стая, докато тренираме, да забравим за социалните мрежи за няколко седмици или да включваме компютъра само по работа.

Извънреден труд, диабет, сърдечни заболявания и колко трябва да работим според СЗО

Големите рискове на извънредния труд

Положението е на живот и смърт

Съветва да започнем с детоксикация от 24 часа веднъж в седмицата и постепенно да увеличаваме времето без цифрови технологии. А най-подходящият момент за старт на този вид пречистване е уикендът, напомнят от Bustle.