По време на лайвстрийм събитие Dacia показа своя първи електромобил, който се казва Spring Electric. С него румънската компания, която е собственост на Renault, се надява да предложи на своите клиенти един от най-евтините автомобили на ток в Европа. Официалната цена за момента не е оповестена, но се очаква тя да не надхвърля 10 000 евро.

Новият компактен кросоувър се задвижва от скромен електромотор с 45 к.с. мощност и 125 Нм максимален въртящ момент, които са достатъчни за развиването на максимална скорост от 125 км/ч.

Интересното в случая е, че при режим Еco мощността спада до 31 к.с., като идеята е да се съхрани зарядът на батерията.

Снимка 500923

Източник: Dacia

С едно зареждане Dacia Spring Electric ще изминава до 225 км, за което е отговорна литиево-йонна батерия с 26.8 кВтч капацитет. За пълното зареждане на батерията от стандартен контакт ще трябва да почакаме 14 часа, а при използването на зарядна станция Wallbox на Renault времето пада до под пет часа.

Идеята на Dacia Spring Electric е да привлече вниманието както на обикновените клиенти, така и на услуги за споделено пътуване и куриерски фирми. За целта моделът ще се произвежда и в товарен вариант, който ще има само предни седалки и товарен обем от 800 литра.

Снимка 500925

Източник: Dacia

Въпреки изключително ниската си цена, Dacia Spring Electric ще предлага основните екстри, с които сме свикнали.

Снимка 500924

Източник: Dacia

В това число влизат климатик, електрически стъкла, мултимедийна система със 7-инчов сензорен дисплей и възможност за свързване на iOS и Android базирани устройства. Пазарната премиера ще се състои в началото на следващата година.