Когато преди четири години Хелън Ганг и Сангхьон Ким се установят в България, те имат желанието да отворят свой корейски ресторант. Рискът обаче им се струва голям, затова решават да положат основите с малко място за хранене по-скоро на крак - Cup&Roll, на "Опълченска" 21.
Интересът на София към първото място за бързо хранене с корейска кухня успява да изненада своите създатели. Точно тогава на преден план отново излиза идеята за по-голямо заведение, за който обаче им трябват съдружници. Тях Хелън и Сангхьон намират в лицето на своите близки приятели Ашли Хо и съпругът й Йонгсоб Ом.
Мястото
Първото, с което четиримата се захващат, е да намерят място за своя корейски ресторант. Оказва се, че бившият китайски в подлеза на "Евлоги Георгиев" е точно каквото търсят - да е в центъра на столицата и да е достатъчно голям. И веднага се превръща в "тяхното място".
Източник: lifestyle.bg
Не търсят вдъхновение от други корейски ресторанти, защото да създадеш автентично място за среща с корейската кухня е доста трудно начинание. Дори в Корея някои заведения са традиционни, а други - по-артистични и модерни.
Източник: lifestyle.bg
Затова и четиримата корейци решават да направят ресторанта си по-различен от първото си заведение за бързо хранене. Името обаче - Cup&Roll, решават да запазят, защото вече има история и е познато на хората.
Голямата площ на Cup&Roll Център позволява и още нещо - мястото да не е просто ресторант за 100 човека с градина, но да има и магазин, който да допълва срещата с корейския бит и култура. Затова и тук могат да купят корейски продукти, храна и сувенири.
Източник: lifestyle.bg
환영합니다 или "Добре дошли!" на корейски
Четиримата собственици сами взимат всички решенията как да изглежда всичко в ресторанта им. Основен акцент поставят върху арт витрините, както и върху къта с традиционните носии Ханбок. Точно тях всеки желаещ може да облече и да се снима.
Източник: lifestyle.bg
И докато в първото Cup&Roll заведение посетителите са предимно младежи, последователи на корейската и k-pop култура, в ресторанта идват хора от всякакви възрасти, които искат експериментират с кухня и атмосфера.
Храната
Източник: lifestyle.bg
Булгоги
В Cup&Roll Център идват както хора, които познават и харесват корейската кухня, така и такива, на които им предстои за пръв път да опитат нещо традиционно. А общото между тях е, че всички се радват истински на храната. Затова и най-честият коментар, който се чува тук, е: "Беше страхотно, ще се върнем отново!"
Източник: lifestyle.bg
Омлет с ориз
И се връщат, както гостите в дома на Хелън и Ким. На тях той приготвя традиционни корейския ястия и ги моли за оценка. И на база на техните предпочитания и вкус събира в менюто на Cup&Roll най-любимите ястия на българите.
Източник: lifestyle.bg
Бибимбап с месо
Ако и на нас ни предстои първа среща с корейската кухня, от ресторанта препоръчват да опитаме преди всичко кимчи - ферментирали зеленчуци с много подправки, която корейците определят като "една от най-здравословните и вкусни храни в света".
Източник: lifestyle.bg
Оризов кейк и яг гуа сладки
Няма да сгрешим и ако си поръчаме булгоги (телешко на скара с марината), бибимбап (смес от ориз, зеленчуци и месо, която може да е както основно, така и като добавка) и пържено пиле по корейски със сладък чили сос (Korean Fried Chicken) в комбинацията с бира - любимото на по-младите клиенти.
Източник: lifestyle.bg
Бира, традиционно вино и соджу
Корейските ястия вървят перфектно и със соджу (традиционен алкохол, подобен на водка), както и с макголи (оризово вино), които също се предлагат в Cup&Roll център.
Cup&Roll Център се намира в подлеза при Моста на влюбените (бившият китайски ресторант).
Снимките в текста са направени с най-новия модел на Motorola - motorola one vision