Всяка година организацията за защита на животните в България Четири лапи отправя едно и също послание: да не използваме пиротехника за Нова година. Дават и причини защо.

Като собственици на куче, неистово треперещо от поредното безсмислено хвърляне на пиратки, чието сърчице е на път да се пръсне, се надяване поне някои от хилядите хора, използващи фойерверки, да се вслуша в думите на организацията.

Животните чуват ясно звуци, които човешкото ухо не долавя. А какво ли се случва в умовете на домашните ни любимци, птиците и бездомните кучета и котки, когато не могат да си обяснят грохота от новогодишните фойерверки?

Колко голяма е незаконната търговия с кучета в Бълагрия според "Четири лапи"

Колко голяма е незаконната търговия с кучета в Бълагрия

Отговор дават от оранизацията за защита на животните "Четири лапи"

Домашните ни любимци са един от видовете с най-добър слух на Земята. Всъщност в топ пет на животните с най-добър слух влизат прилеп, слон, куче, котка, кон. В този ред. Тези 20-30 минути гледане на светлини за хората всъщност са цяла вечер стрес, който остава с любимците ни за цял живот. Пиротехниката е опасна за животните поради няколко причини. Ето и кои са те:

Снимка 600772

Източник: iStock

  • Причинява огромен стрес, провокира паника и объркване у нищо неподозиращите животни, което може да доведе до допълнителни беди.
  • Основна причина са много домашни любимци да се губят именно по празниците. Завладяни от стрес и загуба на ориентация, те не намират пътя до дома.
  • Дезориентацията и инстинктът да намерят убежище карат много животни да губят представа за останалите опасности наоколо (натоварени пътища, дълбоки ями, заграждения), които не могат да преодолеят, и изпадат в още по-голяма паника. Това често има фатален край.
  • В много случаи пиротехниката е причина за частична или пълна загуба на слух и зрение при животните и птиците, както и за поведенчески и психични проблеми.
  • Води до сериозни физически наранявания, особено при бездомните или дивите животни. Когато раните не се третират с лекарство, животните изпитват агонизираща болка и в много случаи дори умират.
Снимка 600774

Източник: iStock

От организацията съветват да забравим за пиротехниката и да се спрем на няколко по-евтини и по-приятни за всички алтернативи, с които да отпразнуваме Нова година. Между тях попада бенгалският огън, сапунените мехурчета, балоните с LED светлини, лазарен проектор и летящи фенери. Струва си да опитаме.