Да се отпуснеш с книга в ръка, да се отнесеш в напълно различен свят само с помощта на написаното слово - това е лукс, който все по-малко хора си позволяват. Но освен интелектуално доволство, четеното носи и много други ползи на организма ни.

Снимка 439469

Източник: iStock

Повишава интелигентността

Проучване от 2014 г. Показва, че хората, които започват да четат от по-ранна възраст, имат по-висок коефициент на интелигентност. Четенето е умение, което се учи - това кара учените да заключат, че то трябва да бъде стимулирано от детството.

Стимулира емпатията

Хората, които четат фикция, по-лесно и бързо чуждите емоции. Логично е - когато четем за преживяванията, характерите и мотивите за действията на хора, които са крайно далеч от нашия начин на живот, можем да обосновем и оправдаем действията им.

Снимка 439470

Източник: iStock

Намалява стреса

20 минути четене се равнява на 20 минути йога доказва проучване от 2009 г.

Променя дейността на мозъка

Часове след като сме чели наистина умело написана книга, мозъкът ни продължава да работи различно и продължаваме да "мислим" на по-богат език, отколкото в ежедневието си.

Кара ни да оставим за малко смартфоните си

Да четем реална книга преди заспиване вместо да скролваме на екрана на телефона си ще ни помогне да заспим по-лесно и да спим по-спокойно.