Покрай сериала на HBO "Чернобил", украинският град Припят, до който се намира авариралата преди 33 години атомна електроцентрала, се превърна в една от най-посещаваните туристически дестинации на континента.

За мнозина остава спорен въпросът дали посещението на Призрачния град и АЕЦ-а носят някакво удоволствие, но със сигурност любопитството да надникнеш в сърцето на трагедията се оказа водещо за всички ентусиасти, които вече са били там или са планирали своето посещение.

А бъдещите гости на Чернобил ще имат още една уникална възможност. За първи път контролната зала в четвърти блок, откъде започва всичко, отваря врати за посетители. 

Снимка 445728

Източник: GettyImages

Досега туристите гледаха само отдалеч новоизградения саркофаг, но огромният интерес доведе до спорното решение. Мястото, от което инженерите на смяна спират охлаждащата система на реактора като част от тест за сигурност е първото вътре в самата централа, до което ще можем да получим достъп. 

И сега радиацията в контролната зала е цели 40 хиляди пъти по-висока от приемливите нива, затова и посещенията ще се извършват със специална екипировка. Обиколката вътре в централата продължава само няколко минути, за да се намали възможността от трайни последствия за здравето, пише Telegraph.

Голяма част от оборудването на контролната зала е иззето по време на дългите разследвания на най-голямата ядрена катастрофа в историята на човечеството, но по стените още седят контролните панели със стотици копчета и дисплеи.

Atomik, Чернобил и първата водка, произведена в радиоактивната зона

Водка, произведена в Чернобил

Безопасна ли е тя

Решението на украинските власти, което е с изцяло комерсиална цел, предизвика разнопосочни коментари. Докато туристическите агенции, организиращи екскурзии и посещения в Припят не спират да твърдят, че всичко е сигурно и радиацията не е опасна, учени предупреждават, че любопитството може да ни излезе прекалено скъпо.