Всеки ден различните производствени компании по света се опитват да бъдат все по-осведомени за начините за опазването на околната среда. И въпреки това не липсват такива, които продължават да представляват опасност за здравето на хората и света като цяло.
Промените в климата са една от основните грижи на испанците и затова много компании вече работят усилено, за да бъдат устойчиви в производството си. Такъв е случаят с мурсийската компания за производство на бира Cátedra Beer, която беше отличена с Европейската награда за опазване на околната среда.
Този продукт от Мурсия се прави на ръка в технологичния парк Fuente Álamo, а отличието си получава, заради пълното елиминиране на въглеродния диоксид (един от най-замърсяващите агенти на планетата) в производствения му процес.
Елиминира 100% от емисиите на CO2 в производството си
Наградата, която си спечелва Cátedra Beer, е постигната благодарение на иновативна система, която завинаги променя емисиите на CO2 в производствената верига. Мануел Рубио, професор в Университета в Мурсия по химическо инженерство, и биреният специалист Едуардо Кано работят усилено за въвеждане на микроводорасли в техническия процес на производство.
Благодарение на това, те успяват да елиминират 100% от емисиите на въглероден двуокис, като в същото време осигуряват икономическата жизнеспособност на компанията.
Stichococcus SSAL1 е микроводорасло, открито от професор Марина Абол от Университета в Мурсия, което бива избрано за тази цел, заради перфектните си характеристики за неутрализиране на CO2.
Понастоящем тази система не е прилагана за други алкохолни напитки, но това може да бъде бъдещето на индустрията, с оглед устойчивостта на околната среда. Cátedra Beer се предлага в района на Мурсия, като множество магазини и заведения продават успешно бирата, пишат от Hola.