Какво ли не правят хората, за да бъдат слаби, здрави и стройни. Не ни беше минавало наум, но женитбата се оказва изключително важен фактор за това дали сме слаби или дебели. 

На диета заедно с партньора, за да има по-голям ефект

Защо отслабваме повече по двойки

Учени обясняват причините

За да установят дали бракът подобрява здравето на човек, учени от Калифорнийския университет "Дейвис" проследили здравословното състояние на 302 доброволци на около 20 години. 

Два пъти годишно в продължение на осем години те проверявали индекса на телесната им маса (ИТМ) и какво се случва с връзките им. В този период 38% от тях сключили брак.

Тези, които са били с наднормено тегло, след като са се оженили, са отслабнали в рамките на месеци. И повечето са останали слаби осем години по-късно. Тези, които са си били слаби, са запазили килограмите и доброто си здраволсловно състояние. Но тези, които са били пълни и неженени, са останали със същия размер. 

Снимка 498152

Източник: iStock

Учените, направили проучването, предполагат, че сключването на брак е стимул за по-здравословен начин на живот. Младоженците се стремят към по-здравословни хранителни навици, а и имат подкрепата на партньора си. Дори двойките, които не са женени, но живеят заедно дълго време, също имат ползи за здравето, пише Daily Mail.

Бракът, разводът и как влияят те на риска от деменция

Каква е връзката между брачната халка и деменцията

Колко по-уязвими са самотните мъже

Изводът на учените е: "След брак хората с нездравословен ИТМ го подобряват. Изглежда, че самият брак носи полза за доброто физическо състояние."