Следващия път, когато се изкушим да сложим хаштаг #boardingpass на публикация в социалните мрежи, добре е да имаме едно наум. Защото публикуването на бордната ни карта в Instagram или Facebook се оказва не толкова безопасно, според списание Popular Mechanics.

Снимка 411234

Източник: iStock

Проучване на специалист по кибер сигурност показало, че споделянето на шестцифрения код, който получаваме на бордната карта и на багажа си, наречен Passenger Name Record (PNR), може да даде достъп до личните ни данни за всеки, който знае как да го използва. Веднъж сдобил се с тях, кибер престъпникът може да ги използва, за да променя резервации, да използва намаления за натрупани пропътувани разстояния, да сменя местата.

Снимка 387546

Източник: iStock

Баркодовете на билетите също не са безопасни за споделяне. Всеки с четец за баркодове също може да получи достъп до личните ни данни и да ги използва според потребностите си. Popular Mechanics предупреждават, че технологиите, които авиокомпаниите използват, са доста архаични и незащитени, така че трябва да имаме едно наум.