От години специалисти предупреждават за високите нива на бисфенол А (BPA) в пластмасовите бутилки за вода и съдовете за готвене. Но проблемът е, че органичното изкуствено съединение се среща навсякъде, дори в артикули като спортните облекла, при това във високи нива. Нещо, което безспорно е опасано, тъй като може да има дългосрочни последици за здравето.

BPA, бисфенол А и какво представлява химикалът, който се съдържа в 10% от консервираните храни

Опасният химикал, който се съдържа в 10% от консервираните храни

Вреден и в малки дози

Американският Център за екологично здраве, организация с нестопанска цел, която работи за защита на хората от вредни химикали, посочи някои марки спортни облекла, които могат да излагат потребителите на високи нива на BPA.

"Проучванията показват, че BPA се абсорбира през кожата и попада в кръвния поток. Спортните сутиени и облекла се носят в продължение на часове, човек често се поти в тях, така че е обезпокоително да откриваме наличието на химикала в тях", казва Кая Алън Шугърман, директор на организацията.

Снимка 619501

Източник: iStock

Сред посочените марки облекло са големи производители като Nike, Brooks, Asics, Athleta, Sweaty Betty, Champion и adidas. Тези продукти излагат потребителите на високи нива на BPA, някои от които са 22 пъти повече от допустимото.

Проблемът се подчертава и от предназначението на спортното облекло. Потта действа като разтворител и е установено, че извлича замърсители от дрехите. Оттам те преминават през кожата в тялото, което има редица негативни последствия. ВРА може да доведе до повишаване на кръвното налягане, сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2. Влияе също и на хормоналния баланс, откъде могат да се появят проблеми с плодовитостта и естрогенно-чувствителни заболявания, включително рак на гърдата.

Снимка 619502

Източник: iStock

И предвид възможните опасности, специалистите дават някои съвети за това какво може да направим сами, за да избегнем химикала и в дрехите. Като начало да не купуваме синтетични дрехи и внимателно да четем етикетите на тях. Да сменяме облеклото си веднага след тренировка (хубавото е, че BPA се изчиства от системата доста бързо), както и да изхвърлим по-старите облекла, с които активно сме спортували.

Пластмасови съдове, BPA, затлъстяване и други проблеми, до които води храната от пластмасови съдове

Защо да избягваме храната от пластмасови съдове

И да не я претопляме в тях

Но тъй като сме изложени на въздействието на бисфенол А от множество източници, постоянно, всеки ден, няма как изцяло да избегнем неговото въздействие. Въпросът е да се сведе до минимум експозицията, доколкото това е възможно, от всякави потенциални източници - включително дрехи и аксесоари, пише Shape.