Бил Гейтс е един от хората, които най-силно повлияха на развитието на информационните технологии, в това число и интернет.

Бил Гейтс за изкуствения интелект и бъдещето на човешкия труд - ще работим ли по три дни в седмицата

Прогнозата на Бил Гейтс - колкото радостна, толкова и притеснителна

Как ще се промени животът ни

Милиардерът обаче не е доволен от това, в което интернет се е превърнал.

Това разкри самият той по време на конферентна среща в Ню Йорк през изминалата седмица, пише Business Insider.

Снимка 579058

Източник: Instagram / thisisbillgates

Бил Гейтс каза, че първоначално е очаквал интернет да направи света по-здраво стъпил върху и по-рационално място, но е осъзнал, че интернет се е превърнал в инструмент за дезинформация и "луди идеи".

"Признавам, че хората, които задвижиха дигиталната революция, включително и аз, наистина смятаха, че светът ще стане по-рационален", каза Гейтс.

Гейтс е смятал, че интернет ще накара хората да търсят информация и отговорно да базират мненията си на факти, давайки пример за това как някой може да научи за развоя на съдебно дело, като търси какво твърдят и ищецът, и ответникът, без да разчита на новинарска статия.

Снимка 602246

Източник: Microsoft

Милиардерът е очаквал, че хората сами ще си отговарят на научни въпроси, търсейки и анализирайки резултатите от изследвания, които ги вълнуват.

Интернет предприемачи като него са очаквали да стимулират "сократовия дебат", добави той.

По негови думи Гейтс изобщо не е очаквал, че интернет ще бъде ползван от хората за лансиране на "луди идеи", като тази фраза неколкократно бе повторена в хода на разговора.

Снимка 643625

Източник: GettyImages

В тази категория Гейтс вкара и движението QAnon, като сподели, че се надява по-младите поколения да бъдат достатъчно креативни, за да решат проблемите с дезинформацията на днешния ден.

Милиардерът каза, че е отворен за регулиране на изкуствения интелект, добавяйки, че всеки, който се бори срещу регулирането на изкуствения интелект, просто звучи "глупаво".

Трите съвета за успех на Бил Гейтс

Трите съвета за успех на Бил Гейтс

Полезни във всяка ситуация

Въпреки признанията си за интернет, Гейтс каза, че има положителни очаквания за изкуствения интелект, който според него може да облекчи недостига на работна ръка и да направи света по-богат.