Няколко са иноваторите в технологичната сфера, които предизвикват вниманието с почти всяка своя постъпка или дума. За разлика от Илон Мъск или Марк Зукърбърг обаче, Бил Гейтс стои настрана от "скандални" прояви и предпочита да ни препоръча книга за четене или да даде полезен бизнес съвет.

Марк Зукърбърг, Илон Мъск и ще има ли боксов мач между двамата

Ще има ли боксов мач между Мъск и Зукърбърг

Или всичко е само шега

Събираме три от съветите му за щастлив и успешен живот. Колкото и общо да звучи това, техниките, които препоръчва създателят на Microsoft, могат да бъдат прилагани почти във всяка ситуация, пишат Inc.

Когато сме изправени пред проблем

"Още от тийнейджър се отнасям към всеки голям нов проблем, който се появи, по един и същи начин: с два въпроса. Използвах тази техника, когато работех по Microsoft, все още я използвам и днес. Задавах си тези въпроси всяка седмица, откакто започна пандемията. Ето ги: Кой се е справял с подобен проблем добре? Какво можем да научим от него?"

Снимка 380226

Източник: iStock

Как да използваме мъдро времето си

За този съвет Бил Гейтс цитира приятелството си с Уорън Бъфет. " Помня, че Уорън ми показа графика си. При мен всяка минута беше запълнена и смятах, че това е единственият начин да се вършат нещата... А той е много внимателен с времето си, има дни, в които в графика му няма записано нищо. Просто седи и размишлява, и това е по-важно от всичко останало. Това колко си сериозен не се измерва с това колко е пълен графика ти."

Как да сме добри лидери

В първите години на Microsoft Гейтс използва феноменалната си памет, за да научи колко работят служителите му. "Знаех номерата на колите на всичките си подчинени. Можех просто да погледна паркинга, за да разбера кой кога е дошъл и кога си тръгва." По-късно той разбира, че ефективността е по-важна от прекараното в офиса време. А за това трябва търпение. "Търпението е съществена предпоставка за успех", е другата максима на Бил Гейтс. Защото само така може да позволи на служителите си да растат.