Котките определено са същества, които няма как да ни оставят безразлични - или ги обожаваме, или гледаме да стоим далеч от тях. Но за едно не можем да си изкривим душата - че са много красиви и им личи, че си го знаят.

Разбира се, по отношение на породите отново опираме до лични предпочитания. Има хора, които харесват голите котки сфинкс, както и такива, които си умират за дългокосместите персийки.

А от Pets Lover подбират 10 от най-скъпите породи котки. Ние ги представяме във възходящ ред.

10. Сиамска - 1200 евро

Снимка 594375

Източник: iStock

Сиамската котка е родом от Сиам (Тайланд) и е сред котешките породи, които са от най-буйните, общителните и обичащи забавленията. Това е котка, която е неразривно свързана със своя собственик и щастливо съжителства с други животни в дома.

9. Британска късокосместа - 1500 евро

Снимка 594376

Източник: iStock

Британската късокосместа котка е безспорно най-популярната чистокръвна порода котки в Обединеното кралство. В котешкия свят британска късокосместа котка се счита за "гиганта-джентълмен". Те са гальовни и се привързват към хората и другите животни.

Британските късокосмести котки не търсят непрекъснато внимание от човека и са по-тихи, отколкото ориенталските породи, нито са така любознателни, за да си навличат проблеми като тях. Кръглите й бузи и гънките около устата напомнят на котката от "Алиса в страната на чудесата".

Котки, краставици и каква е причината да се страхуват от тях

Защо не бива да плашим котката си с краставица

Какво казват ветеринарите по този въпрос

8. Руска синя - 2000 евро

Снимка 594378

Източник: iStock

Тези котки са не просто красиви, но и известни със своята висока интелигентност. Те лесно се поддават на дресировка, а пронизващият им поглед също може да покорява и подчинява стопаните им.

7. Шотландска клепоуха - 3000 евро

Снимка 594368

Източник: iStock

Котките от тази порода са социални, игриви и дружелюбни, но трябва много да се внимава с ушите им. Те обичат да играят на открито, тъй като са много енергични. Хубавото при тя е, че лесно се адаптират и могат да съжителстват много добре и с други домашни любимци, както и с малки деца.

6. Петербургски сфинкс (петерболд) - 3000 евро

Снимка 594369

Източник: iStock

Тази котка от руски произход има рядка или дори несъществуваща козина. Произходът му се дължи на кръстоска между сиамка и сфинкс. Привързаните и игриви котенца са много атлетични, поради което винаги са активни и изследват цялата къща. Те обаче са и много темпераментни.

5. Сфинкс - 3000 евро

Снимка 594370

Източник: iStock

И като стана дума за тях по-горе, няма как да не споменем и "голите" котки от порода сфинкс. Това е много весела котка с висока интелигентност, която освен това е и много дружелюбна с други домашни любимци. Силно привързана е към стопанина си и много страда от самотата.

Котето Хоуп, агенезия и как животното расте без да развива полови органи

Котето, което не е нито мъжко, нито женско

Хоуп има “специален статус”

4. Манкс - 3500 евро

Снимка 594371

Източник: iStock

Породата е известна преди всичко с мутацията, заради която има необичайно къса опашка. Представителите й са игриви и общителни, лесно се привързват към хората. Котките манкс имат специфична муцуна и разнообразие от цветове и окраски.

3. Персийска - 5000 евро

Снимка 594372

Източник: iStock

Родом от Мала Азия, тази порода котки, е била високо ценена от кралица Виктория. Всъщност персийките наподобяват истински благородник с изтънчените си аристократични движения и изглеждат наистина страхотно с красивата дълга козина. Персийката обаче изисква много грижи.

2. Савана - 20 хиляди евро

Снимка 594373

Източник: iStock

Саваната е особена котка: тя е кръстоска между сервал (дива котка) и домашна котка. Тъй като е хибрид, представителите от породата имат склонност да бъдат диви, така че е хубаво да отделим време в обучението ѝ, когато е малко коте. Тези котки са сред малкото, които не мразят водата, така че си играят с нея и в някои случаи дори се гмуркат. Поради своята рядкост и многото грижи, които изискват котките от порода савана, са доста скъпи.

Самоед, лъвско куче, чау чау, тибетски мастиф, азавак и това ли са най-скъпите породи кучета

5 от най-скъпите породи кучета

Четири лапи разкош

1. Бенгалска - 20 хиляди евро

Снимка 594374

Източник: iStock

Бенгалската котка е порода, която възниква от кръстоска, но този път между леопардова и домашна котка, което прави представителите на този вид уникално красиви. Тя е много общителна, привързана и обича да скача. Нуждае се обаче от много пространство, за да тича, тъй като е неуморна.