В ранните часове на миналата неделя, 25 октомври, женският бял носорог Кенди роди своето бебе. Малкото е от мъжко и е единадесетото животно от вида, родено в Animal Kingdom - тематичния парк на Disney в Орландо.

Африка, разделянето на континента на две и ще се появи ли нов океан в тази част на света

Ще се появи ли нов океан на земята

И кога се очаква да се случи това

От парка съобщават, че раждането е минало нормално, а бебето тежи приблизително 150 килограма. В рамките на час след появяването си, невръстният носорог вече е можел да стои изправен, да бозае и дори да се разхожда.

През следващите няколко седмици майката и бебето ще бъдат изолирани. После те ще присъединят към останалите членове на стадото и чак тогава посетителите ще имат възможност да ги видят.

Кенди беше оплодена от мъжкия носорог Дуган като част от плана за спасяване на застрашения вид.

Заедно с раждането на новото бебе, ветеринарният екип на парка се грижи и за други два бременни носорога, които се очаква да родят през 2021 г. Джао трябва да се появи през есента, а Лола вероятно през есента или зимата.

Това е първият път, когато Animal Kingdom има толкова много бременни носорози наведнъж, предава Travel and Leisure.

Белият носорог е вторият по големина сухоземен бозайник. В резултат от дългогодишните бракониерски набези - естествено, заради прословутия му рог, е доведен до ръба на изчезването, съобщава WWF.

Световният фонд за природата добавя, че днес белият носорог може да бъде видян на свобода само в четири държави: Южна Африка, Намибия, Зимбабве и Кения.