Независимо дали искаме да го признаем, или не, глобалното затопляне се случва, и то с бързи темпове. Температурите по света стават все по-хаотични. Ледените шапки се топят. Морските нива нарастват. И това наистина не е добра новина. Най-тревожното е, че според някои изследователи вече е прекалено късно, защото без значение какво правим, няма как да променим нанесената от нас вреда.

Според CNN ледниците на арктическия канадски остров Бафинова земя сега се топят със страшна сила и разкриват земни площи, които в продължение на хиляди години са били покрити с лед.

Снимка 405438

Източник: iStock

Учени от Университета Colorado Boulder събират 48 мъха и лишеи от остров Бафинова земя, където ледените шапки се оттеглят с тревожна скорост. Използвайки радиовъглеродно датиране, е открито, че много от събраните проби са били обвити в лед в продължение на 40 хиляди години. Интересното е, че откритите видове са много сходни с тези, които продължават да растат на острова днес.

Снимка 405437

Източник: iStock

Изводите, разбира се, са много стряскащи, защото ледът в по-високите точки на Бафинова земя не би трябвало да се топи, макар че това се случва. Всички тези открития водят учените до заключението, че конкретната област в момента преживява най-топлия си век от 115 хиляди години насам.