Колкото и популярни сред туристите да са повечето столици с цялата им история, архитектура и изкуство, посещението на малките градове в която и да е държава изобщо не е за пренебрегване. С по-старомодните си очарование и атмосфера, бутикови хотели и дружелюбни местни жители, пътуването до градчетата в провинцията не просто е по-спокойно, но и може да се превърне в истински запомнящо се преживяване.

"Все едно сме добитък" - как туристите определят най-пренаселената атракция в Европа

"Все едно сме добитък" - как туристите определят най-пренаселената атракция в Европа

Ето къде е тя

От Conde Nast Traveler са направили селекция с цели 50 от най-красивите малки градове по света, а ние представяме тези от тях, които се намират в Европа.

Албарасин, Испания (население - 1016 жители)

Това изолирано планинско градче по поречието на река Гуадалавиар попада сред най-красивите в Испания с прекрасните си сгради в розови и оранжеви цветове, които сякаш се сливат със скалистата природа наоколо.

Снимка 670860

Източник: iStock

Градчето е уникално и заради историята си. Било е както под християнско, така и под мюсюлманско управление. Това и обяснява разнообразието от готически катедрали и мавритански руини.

Блед, Словения (население - 8 171 жители)

Има добра причина езерото Блед да е едно от най-популярните места в Словения. Невероятна е гледката към изумрудените му води, множество църкви наоколо, Алпите и замък от XII век, разположен на хълм.

Снимка 670859

Източник: iStock

Самото градче Блед е също толкова очарователно - с осветени със свещи ресторанти и традиционните дървени лодки, които причакват жителите и туристите.

Касъл Комб, Англия (население - 357 жители)

Касъл Комб е типично английско селце, разположено в югозападния окръг Уилтшър. Там не са строени нови къщи от 1600 г., но каменните такива, както и старите кръчми, и църквите са добре запазени.

Снимка 670858

Източник: iStock

За да усетим истинската атмосфера на селцето, може да се отбием за традиционния за англичаните следобеден чай в The Old Rectory Pop Up Tearoom.

Гитхорн, Холандия (население - 2 795 жители)

И в това малко холандско градче са налице характерните за страната канали. В Гитхорн обаче няма пътища, а само велосипедни алеи и водни канали. И изобщо не е наречен "Холандската Венеция" напразно.

Снимка 670857

Източник: iStock

Ако го посетим през зимните месеци, можем да го разгледаме и докато караме кънки на лед по каналите. Разходката с лодка, разбира се, също винаги е вариант.

анкета

Къде ще почивате това лято?

Виж резултати

На българското Черноморие 33.6%

В Гърция 23.8%

Пак в Европа, но по-далеч 11.7%

Предпочитам планината 13.0%

Няма да почивам, ще ремонтирам 17.9%

Горд, Франция (население - 1 974 жители)

Факт е, че във Франция човек трудно може да избере кой от малките градове да посети, защото всички са красиви.

Снимка 670855

Източник: iStock

Но Горд е впечатляващо хълмисто местенце в Прованс, което се откроява с белите си каменни къщи, калдъръмени улици и невероятни гледки по залез слънце.

Халщат, Австрия (население - 859 жители)

Като извадено от приказка, това австрийско селце краси брега на езерото Hallstätter See, което е на около час път с кола източно от Залцбург.

Снимка 670854

Източник: iStock

Докато се возим на карета, водена от кон, можем да разгледаме разкошните градски църкви от XII век, площада, на който има пазар, а след това да посетим и някое от романтичните ресторантчета.

Лаутербрунен, Швейцария (население - 2 452 жители)

Щом погледнем към скалистите планински върхове и цветни поляни, едва ли ще се изненадаме, че градчето е вдъхновението на автора на "Властелинът на пръстените" Дж. Р. Р. Толкин за измислената долина Ривендел от поредицата.

Снимка 670853

Източник: iStock

Освен това на територията на Лаутербрунен и заобикалящата го долина можем да видим повече от 70 водопада, някои от които са сред най-високите в Европа.

Праяно, Италия (население - 2 026 жители)

Разположен покрай емблематичното крайбрежие на Амалфи, Праяно има всичко, което бихме очаквали от крайбрежно италианско градче.

Снимка 670852

Източник: iStock

Освен на красиви плажове, то е дом и на впечатляващи древни църкви.

Това са страните с най-добре развит туризъм в света

Това са страните с най-добре развит туризъм в света

И къде е Европа на картата

Ротенбург об дер Таубер, Германия (население - 10 930 жители)

Градът е известен със запазения си средновековен стар град, който е осеян с фахверкови къщи и многоцветни фасади. Можем да планираме да го посетим и през декември, когато е вече заснежен.

Снимка 670851

Източник: iStock

Тогава ще може да се разходим и напазаруваме подаръци от Reiterlesmarkt - един от най-добрите коледни базари в цялата страна.