Свръхтуризмът се превръща във все по-сериозен проблем в Европа, както и на други места по света. Евтините полети и "наваксването" след затварянето по време на пандемията изиграха своята роля за това.

Още забрани за туристите във Венеция

Още забрани за туристите във Венеция

Градът взима отчаяни мерки

Доста дестинации започнаха да въвеждат мерки, за да се борят с него. Други страдат мълчаливо, а туристите правят всичко по силите си да се "оплачат" от това колко много други хора.

На базата на такива коментари е направено проучване за най-пренаселената забележителност в Европа. И това се оказва дворецът Версай край Париж. Бивша кралска резиденция, той е известен най-вече с това, че в него е живяла Мария Антоанета.

Снимка 670623

Източник: iStock

Разкошните му градини и многобройни зали привличат по стряскащите 15 милиона посетители на година. Много от тях обаче не са доволни от изживяването си. "Преведоха ни като добитък през стаите, като преминавахме през различни коридори в продължение на час", гласи коментар в Tripadvisor.

Снимка 670624

Източник: iStock

"Претъпкано. Буквално - не можех да се движа, какво остава да видя нещо", пък гласи друг коментар. Хората пишат още, че количеството посетители убива цялото удоволствие от посещението, пишат Express.