Когато нещо е заразно, означава, че може да се предава и разпространява от един човек на друг. Обикновено свързваме това с болестите, но и много други неща могат да бъдат заразни. Като усещания, емоционални състояния, поведение и действия.

Какво е йога на смеха и какви са ползите от нея

Какво е йога на смеха и защо е заразна

Днес се практикува в над 5000 клуба

Ето някои от тях, подбрани от Stars Insider - за част от които дори не сме и подозирали.

Усещане за студ

Температурната зараза е факт. Проведени изследвания са установили, че е достатъчно да погледнем някого, на когото му е студено, за да се понижи телесната ни температура. В едно проучване например, участниците са накарани да гледат видеоклип на човек, който потапя ръката си в ледена вода. Зрителите не само съобщават, че им е студено, но и реалната температура на ръцете им се понижава.

Снимка 644002

Източник: iStock

Развод

Установено е, че при хората, чиито приятели са разведени, вероятността самите те да се разведат се увеличава със 75% - спрямо онези, чиито приятели са все още женени.

Неинфекциозни болести

Незаразните болести са състояния, които обикновено не са причинени от инфекция. За тях се смята, че не могат да се предават и между хората. Те се дължат на комбинация от генетика, фактори на околната среда и начин на живот. Към тях спадат сърдечни заболявания, диабет, рак и затлъстяване.

Документ от 2020 г. на Канадския институт за изследвания твърди обаче, че незаразните болести всъщност могат да се предават. Изследването установява, че хората, страдащи от подобни заболявания, имат едно общо нещо: променен микробиом - включващ микроорганизми като бактерии, гъбички и вируси. Т.е. някои незаразни болести могат да имат микробен компонент и ако това е така, могат да се предават чрез микробиотата.

Цели

Често поведението на друг човек, особено наш близък, може да повлияе на нас самите. Като в случаи на отказ от тютюнопушене. Установено е, че когато един човек откаже цигарите, вероятността хората от неговия кръг - семейство и близки приятели - да направят същото е около 36%. Подобен "ефект на вълната" се наблюдава и при тези, които се опитват да отслабнат.

Снимка 644004

Източник: iStock

Прозявка

Започваме да се прозяваме не само, когато видим някой друг да го прави. Това поведение може да се появи дори само когато чуем или дори прочетем за прозявка. Някои изследвания обосновават това явление като синхронизирано групово поведение.

Смях

За смеха отдавна знаем, че е заразен. Според психозите вероятността да се смеем с други хора е в пъти по-голяма, отколкото ако сме сами.

Снимка 644005

Източник: iStock

Сърбеж

Вероятно всеки може да каже, че започва да усеща сърбеж по кожата си, в момента в който види как някой настървено се чеше. Това се случва често и дори не се ограничава само до хората. Експерименти с плъхове са стигнали до подобни заключения.

Кариесите, лошата устна хигиена и могат ли да бъдат заразни

Заразни ли са кариесите

И колко опасни са целувките

Кариеси

Целувката с човек с лоша устна хигиена често не е полезна за здравето на устната ни кухина. Това е така, защото бактериите, причиняващи кариеси, могат да попаднат и в нашата устата.

Лошо поведение

Теория, известна като "теорията за счупените прозорци", предполага, че проявите на престъпност, антисоциално поведение и граждански безредици предизвикват подобно поведение и го разпространяват.