В България имаме един виц, който звучи горе-долу по следния начин: "Скъпа, няма ли да влизаш в морето? Е, защо да влизам, не ми се пикае." Като оставим шегата настрана, истината е, че в света има два вида хора: едни, които пикаят в морето, и други, които не го правят. И нека си го признаем, на повечето от нас им се е случвало поне веднъж. 

Канарските острови са рай за мнозина, но местните имат сериозен проблем

"Вашият рай е нашата мизерия" - какъв е огромният проблем с Канарските острови

Какво накара жителите да предприемат гладна стачка

Много по-лесно е, отколкото да ходим до най-близката обществена тоалетна, особено когато вече сме целите с пясък. Въпреки това, уринирането в морето в една популярна испанска дестинация скоро може да доведе до огромна глоба. Това е така, защото Марбея предприема мерки срещу плажуващите, които се облекчават както на брега (да някои го правят), така и във водата, в желанието си да запази чистотата на морето, отбелязва Time Out.

Над 25 различни плажа в община Малага скоро може да ни таксуват колосалните 750 евро, ако ни хванат да пишкаме във водата. Въпреки че глобата е одобрена от градския съвет на Марбея, тя няма да стане закон, докато не премине обществено обсъждане.

Снимка 673939

Източник: iStock

Според новите правила публичното уриниране е наречено "нарушение на хигиенните и санитарните норми". Не е ясно как спасителите ще идентифицират виновниците, че пишкат в морето, но ако не искаме да рискуваме глоба, по-добре да стискаме.

От Гърция до Испания - топ 10 на най-добрите плажове в Европа

От Гърция до Испания - топ 10 на най-добрите плажове в Европа

И коя страна задължитено трябва да посетим това лято

Преди това глобите за подобни действия бяха около 300 евро, така че се забелязва значително увеличение. Коста дел Сол пък въведе ограничения за влизане на кучета в морето, игра с топка във водата, поставяне на чадър без разрешение и силна музика на плажа.

Снимка 673938

Източник: iStock

Това е само част от огромните усилия, полагани от Испания за ограничаване на потенциалните щети от големия брой туристи. Подобна глоба от 750 евро влезе в сила преди две години в галисийския град Виго, припомня Guardian.