Светът е изпълнен с множество красиви и причудливи обекти, завещани от хората, живели преди нас. Древни градове, старинни надписи или злокобни катакомби - те винаги привличат внимание и събуждат желание да бъдат разгледани отблизо.

Най-високо и най-ниско оценените туристически атракции в света - според любителите на пътешествията

Най-високо и най-ниско оценените туристически атракции на света

Според любителите на пътешествията

Оказва се, обаче, че достъпът до някои от най-популярните забележителности вече е частично ограничен или дори напълно забранен за туристи. Но това е единствено и само с цел да бъде опазено ценното наследство.

Мачу Пикчу

Известният древен град на инките, намиращ се в Перу, от години страда от тежестта на огромната си популярност. Затова от 2019 г. е въведено правило посетителите да бъдат придружени от водач. Освен това трябва да се придвижват само по пътеки, специално определени от перуанското правителство и ЮНЕСКО.

През 2016 г. историческият обект бе добавен към списъка на ЮНЕСКО със застрашени обекти на световното наследство.

Пещерата Ласко

Когато пещерата, разположена в югозападна Франция, бе открита за света през 1940 г., забележителните праисторически рисунки по стените ѝ много скоро привлякоха големи тълпи. Всеки искаше да види отблизо 600-те произведения, създадени преди около 17 000 години.

Но повече от хиляда туристи започват да посещават всеки ден мястото. Затова се появи риск древните артефакти да бъдат повредени от топлината, влагата, въглеродния диоксид и замърсители. В резултат на това пещерата е затворена за туристи от 1967 г. И който иска да видите рисунките, трябва да се задоволи с реплики, разположени близо до пещера.

Портата на Плутон

Известен още като Портата към ада, обектът представлява каменен паметник, посветен на едноименния бог. Построен е през II век пр. н.е. в древния град Хиераполис, който се е намирал на територията на днешна Турция.

Неслучайно мястото се асоциира с входа към подземния свят. Не само защото Плутон е неговият бог, но и заради токсичните газове, които се излъчват постоянно от пещерата. Ето защо на посетителите е забранено да се приближават твърде много до обекта.

Ангкор Ват

През 2017 г. близо 2.5 милиона посетители посещават този великолепен храмов комплекс от XII век, разположен в Камбоджа. Увеличението е с близо 12% в сравнение с предходната година. Притокът на туристи обаче води до разрастване на околните градски райони, които източват водата от почвата и отслабват структурата на историческите паметници.

Затова се наложи правителството на Камбоджа да се намеси - в резултат на което цената за вход в комплекса бе удвоена и се ограничи броят на посетителите, които могат да бъдат на мястото по едно и също време.

Великденски острови

Надали има някой, който не би искал да посети чилийския остров, разположен сред водите на Тихия океан и да усети магията му. Големите каменни статуи, чието значение никой все още не е разгадал, привличат с мистика и усещане за древни времена.

Всичко това привлича постоянен поток от туристи, което пък от своя страна води до увреждане на почвата, оттам и на статуите. Затова е силно ограничен броят на посетителите, които трябва дори да представят необходими документи, за да влязат. Неслучайно започва да се твърди, че островът се превръща в дестинация, достъпна само за богати пътешественици.

Кирена

Това древно селище, които днес се намира на територията на Либия, е основано през 631 г. пр. Хр. и е било с особена важност в древните времена. Издигнато е от древните гърци в чест на бог Аполон, а по-късно се превръща във владение на римляните.

Руините на Кирена са защитени от ЮНЕСКО като паметник на Световното наследство. Въпреки това обаче, в последните години, заради градското развитие, мястото бавно, но сигурно се унищожава.

Парижките катакомби

Една от най-зловещите туристически атракции на френската столица е построена на 20 метра под земята в края на XVIII век. Катакомбите са предназначени да съхраняват човешки кости поради липса на място в гробищата в града.

Интересът към мястото е огромно и годишно се посещава от над половин милион души. Въпреки това само 1.7 километра от тунелите са официално отворени за посетители, което е по-малко от 1% от подземната мрежа, пише Espresso.