Възможностите за пътуване и за места, където да нощуваме по време на различните ни приключения по света, от ден на ден стават все повече. От скромни хостели до скъпи хотели - вариантите наистина са безкрайни. А да спим в истински замък? Защото ако имаме желание, Airbnb ни предоставя дори няколко опции.

Ето и пет конкретни замъка в пет държави в Европа, които можем да наемем и поне за вечер и да се почувстваме като истински кралски особи. 

Исторически замък в Кумбрия, Англия

Снимка 425817

Източник: Airbnb

Построен е във викториански стил през 1841 г. и замъкът, заедно с прилежащия към него имот, се простират върху 61 декара земя. Имаме възможност да си резервираме стая или две за семейството, или дори да наемем целия замък, който без проблем побира 30 възрастни и 10 деца. 

Badia в Поджибонси, Италия

Като любители на виното, много се зарадвахме да научим, че имаме възможност да отседнем в този тоскански замък в Италия, построен преди 1000 години. Използван първоначално като манастир, замъкът почти бива разрушен през XV век, но отново е реновиран през 1886 г., така че да продължава да напомня за средновековната си история. 

St. Augustin в Борнан, Франция

Снимка 425823

Източник: Airbnb

Построен през XVII век, през годините в този прекрасен бургундски замък са спали благородници, монаси, художници и много други известни личности. Ако ни омръзне да се разхождаме из безкрайните гори наоколо, можем да разгледаме тесните улички и пазари на близкия средновековен малък град.

Třebešice в Кутна Хора, Чехия

В този замък от епохата на чешкия ренесанс има за всеки по нещо - от цъфтящи градини и домашна ферма до сгради от различни исторически епохи.

Но нека си го признаем - едва ли ще дойдем тук само заради Třebešice, защото само на три километра от замъка се намира и град Кутна Хора, който впечатлява със своята готическа архитектура и катедрали. И разбира се, най-интересната от тях - катедралата-костница в предградието Седлец.

Това, което я прави толкова впечатляваща и, в същото време, толкова смущаваща и дори ужасяваща за някои от посетителите, е фактът, че в интериора на храма са вградени костите на около 40 хиляди мъртъвци.

Dairsie в Единбург, Шотландия

Замъкът Dairsie датира от XII век. Настоящият собственик го купува и възстановява през 1992 г., така че хората да могат да се насладят на част от историята му. Замъкът е с капацитет за 14 човека и е само на час с кола от Единбург. Първоначално той е бил място за тайни срещи на шотландския парламент, ползван е от военни за различни цели и е бил сигурно убежище за бежанците.