Повечето хора, които са си поставили високи фитнес цели, обикновено залитат да тренират с по-тежки дъмбели. Упражненията с тях обикновено са с по няколко повторения, по-натоварващи са и помагат за изграждането на мускули.

Тренировки, HIIT и 5 начина, за да забавим стареенето на мускулите

5 начина, с които да забавим стареенето на мускулите

Млади и силни по-дълго време

Упражненията с леки тежести обаче също не са за пренебрегване, нито от начинаещите във фитнеса, нито от онези, които вече са на по-високо ниво. С по-леки дъмбели натоварването е по-малко, но за сметка на това се правят повече повторения, което пък тренира по-голяма мускулна издръжливост.

Фитнес треньорите обикновено са привърженици на разнообразния подход и съветват да включваме упражнения както с по-малко, така с повече тежести. Но за да напомнят защо дори когато вече сме вдигнали нивото в залата, е добре да не елиминираме упражненията с леки тежести, изтъкват пет ползи от тях.

Ежедневните дейности ще ни се струват по-лесни

По-малкото натоварване за по-дълъг период от време спомага за изграждането на мускулна издръжливост. А тя ни е от особена полза дори в ежедневието, когато държим детето си на ръце или пък носим тежките торби с покупки от магазина например.

Снимка 626766

Източник: iStock

Ще оформим по-добре мускулите си

За начинаещите във фитнеса, началото с леки тежести помага не само за извличането на максимума от упражненията, но и за по-доброто изграждане на мускули. Ако първо посегнем към по-тежки дъмбели, е много вероятно обхватът ни на движение от упражнението да е по-малък. По-ефективно е да използваме по-леки тежести, с които да можем да направим пълен обхват на движението, вместо да го ограничаваме.

Ще можем да активираме правилните мускули в точното време

Според фитнес инструкторите допълването на вдигането на тежести с тренировки с леки тежести, може да накара мнозина да открият някои от скритите си слабости и да се научат как да ги коригират. Пример за такава слабост е, когато при клек или мъртва тяга, усилието идва повече от долната част на гърба, отколкото от седалищните мускули.

За да се коригира това, е добре загрявката да включва упражнения с леки тежести, които спомагат за активирането на правилните мускули, така че да можем да свържем ума с тялото си и да се справим с по-тежките упражнения по-ефективно.

Снимка 626765

Източник: iStock

Ще загреем тялото си по-добре

В допълнение към активирането на правилните мускули, упражненията с леки тежести ускоряват сърдечната честота. Чрез повишаването на мускулната температура и засилването на кръвообращението по време на загрявка, засилваме притока на кръв към активните мускули, което води до по-бързи мускулни контракции по време на тренировката с тежести.

Тренировки с тежести, фитнес и защо да комбинираме силови упражения с кардио

Каква е най-добрата тренировка

Защо да комбинираме тежести и кардио

Ще имаме по-добро представяне във фитнеса и по-малко контузии

С вдигането на леки тежести е добре да се съсредоточим върху упражнения, които ангажират един мускул вместо върху такива, които ангажират множество мускулни групи. Така ще тренираме отделните си мускули по-добре и ще имаме по-добро представяне, когато вече преминем към по-сериозните тежести. Освен това по-леките натоварвания са свързани и с по-малък риск от наранявания, пише Women's Health.