Свикнали сме с идеята, че августовските жеги са най-тежки. Оказва се обаче, че настоящият месец юли е дори още по-горещ. Юни също вече се надпреварва с тях, тъй като миналият месец бе определен за най-топлия юни в света, регистриран досега.

Най-горещият 1 януари в Европа и къде бяха отчетени температурни рекорди в първия ден на 2023 г.

Какъв рекорд постави 1 януари 2023 г.

Не такъв, какъвто ни се иска

Всъщност предишният рекорд за най-висока средна температура в световен мащаб е поставен през август 2016 г. Тогава отчетените градуси са 16.92 по Целзий. Този понеделник, 3 юли, обаче подобрява този рекорд с достигнатите 17.01 градуса по Целзий.

Според учените от САЩ тази температура е най-високата отчетена, откакто към края на XIX век започват да се водят инструментални записи.

Изследователите вярват, че причинителите на тази горещина са явлението "Ел Ниньо ", което представлява затопляне на температурата на водната повърхност в източната и централната част на Тихия океан, и емисиите на въглероден диоксид, които предизвиква човечеството. Сега, повече от всякога, учените са загрижени за покачващите се температури както на сушата, така и в морето.

Снимка 625061

Източник: iStock

Няма как да не отбележим рекордните пролетни горещини в Испания и много страни в Азия, последвани от затопляне на водата на необичайни места, като Северно море.

Китай и тази седмица търпи продължителна гореща вълна с температури, които на някои места надхвърлят 35 градуса по Целзий. Южната част на САЩ също е подложена на доста високи температури. Дори Антарктида е част от юлския температурен рекорд. На украинската изследователска база Вернадски са отчетени 8.7 градуса по Целзий.

Изследователите предупреждават, че сега, с началото на по-топлата фаза на "Ел Ниньо", през следващата година и половина можем да очакваме много повече ежедневни, месечни и годишни рекорди.

Горещо време, пожари и какво точно предизвиква възникването на пламъците в природата

Каква е връзката между горещините и пожарите

И какво точно предизвиква пламъците в природата

"Вероятно юли ще бъде най-горещият месец в историята. Докато температурите в южното полукълбо ще се понижат малко през следващите няколко дни, през юли и август е вероятно да има още по-топли дни, като се има предвид, че Ел Ниньо вече е в разгара си", казва Карстен Хаущайн от университета в Лайпциг, цитиран от BBC.