Все по-топлите зими в България и Европа едва ли учудват някого в последните години. И все пак няма как да пропуснем поредните доклади за рекордни температури, нетипични за обичайното метеорологично време за сезона.

Глобална температура, изменение на климата и тревожната прогноза за затопляне през 2023 г.

Тревожната прогноза за температурите през 2023 г.

По-топла или по-студена година ни очаква

Такива са те за първия ден на 2023 г. Защото едва ли някой е очаквал 19 градуса на 1 януари във Варшава, Полша, или пък 20 градуса в швейцарските Алпи. Голяма част от хората в северна Испания, както и онези в южна Франция посрещнаха новата година на плажа с температури около 25 градуса.

Рекордно високи температури за януари бяха отчетени още в Дания, Чехия, Нидерландия, Беларус, Латвия и Литва. Единствено в Норвегия, Великобритания, Ирландия и Италия не са регистрирани температурни рекорди.

"Определено това може да мине за най-екстремното метеорологично събитие в европейската история", коментира климатологът Максимилиано Ерера пред Guardian. Той допълва, че в Германия например 950 метеорологични станции са отбелязали рекордни температури от 31 декември 2022 г. до 2 януари 2023 г.

Ерера допълва, че за първи път необичайно високите температури в Европа през януари съвпадат със сковаващ студ и снежни бури в Северна Америка по същото време. Метеорологът проф. Бил Макгуайр допълва, че най-плашещото в ситуацията е, че подобни високи температури на фона на глобалното затопляне, вече не учудват никого.

"Това е бърз поглед към бъдещето, където зимата ще е ограничена до няколко месеца мрачно, влажно и меко време, в което почти няма да има сняг и лед."