Връх Еверест е най-посещаваният от всички алпинисти ентусиасти и професионалисти. Изкачването му с помощта на шерпи струва хиляди долари, записването става с месеци, а дори и години напред. Големият човешки поток към най-високия връх в света води и до последствия, които не са особена изненада. 

Мариета Георгиева - третата българка, изкачила Еверест

Мариета Георгиева - третата българка, изкачила Еверест

Ново постижение в родния алпинизъм

През годините мнозина смъртта си по планинските склонове, а други пък не ценят достатъчно природните забележителности и оставят своя отпечатък върху тях под формата на огромни количества боклук. Затова и властите в Непал наложиха някои ограничения с цел овладяване на ситуацията.

Още през 2019 г. започва активна кампания за почистване на Еверест, който често е наричан и "най-високото сметище в света". В нея се включват както военни, така и шерпи, и доброволци. А резултатите за последните пет години са колкото удовлетворяващи, толкова и притеснителни от гледна точка на количеството боклук, произведено от устремените към върха - общо 119 тона боклуци, 14 човешки трупа и човешки останки.

Снимка 669015

Източник: iStock

От непалската армия обявиха, че само за 55 дни от началото на годината са успели да съберат и транспортират от пътя до Еверест цели 11 тона отпадъци, както и четири човешки скелета и едно тяло на починал човек.

Освен най-високия връх в света, операцията по почистване включва и връх Лхотце, както и планината Нупце, който също в последните години става все по-пренаселени, а това води до увеличаване и на количеството генерирани отпадъци.

С цел намаляването им, непалските власти въвеждат и други мерки. Сред тях е поставяне на проследяващи устройства на всички, тръгнали към върха.

Освен това ги снабдяват със специални торби, в които да събират непотребното. Подобни, но биоразградими, са предназначени за физиологичните им нужди. Освен това се планира и по пътя към върха да се командироват рейнджъри, които да следят за чистотата, пише News9Live.

Защо Еверест мирише така лошо

Защо Еверест мирише така лошо

Какъв е проблемът и има ли решение за него

Тази година по време на активния сезон са издадени общо 421 разрешителни за изкачване на Еверест. Това е по-малко в сравнение с миналогодишния рекорд - 478 броя. Осем са загиналите или безследно изчезналите, чиито останки също най-вероятно ще бъдат намерени по време на следващите мисии по почистване на планинските склонове.