Тенденциите в козметиката се движат почти със същите темпове като тези при модата. Миналата година е била посветена на мицеларната вода, поминалата - на безбройните употреби на кокосовото масло, а през тази най-актуалната дума в сферата е "ензими".

За позабравилите биологията, това са органични съединения, които действат като катализатор на химическите процеси в организма, включително тези, които протичат по повърхността на кожата. Ензимите с плодово-зеленчуков произход унищожават връзките между мъртвите кожни клетки и правят почистването по-лесно.

Ензимният пилинг е един от най-нежните начини за ексфолиране на кожата, защото не съдържа силните съставки на химическия (салицилова, гликолова или млечна киселини). При вторият мъртвите клетки са свалени заедно с редица живи, а това често води до кожни раздразнения и дори болезненост.

При ензимния пилинг изчистването е по-нежно, защото той разчита на плодовите ензими, които ускоряват естествените химични процеси и не нараняват здравата кожа.

Ензимният пилинг е подходящ за всеки тип кожа и е ефективен начин да се борим с проблеми като бръчици и фини линии, белези от акне, свръхпигментация и петна от прекомерно излагане на слънце. Наред с това ензимите намаляват сухотата, извличат токсините от кожата и увеличават насищането й с кислород.

 

Снимка 367332

Източник: iStock

Хубавото на ензимния пилинг е, че не е задължително да купуваме специални козметични продукти, за да се възползваме от полезните му свойства (на пазара се предлагат продукти както от високия клас (Filorga, Elemis), така и на достъпни цени (Balea, Amrita).

Как слънцезащитният крем предпазва кожата

Как слънцезащитният крем предпазва кожата

Ефирна бронежилетка

Най-често използвания плодов ензим за ексфолиране е папаинът, който се извлича от папаята. Когато нямаме папая под ръка обаче, може да намачкаме с лъжичка малини или нар до получаване на каша, да нанесем сместа по лицето си с кръгови движения и да изчакаме около 15 мин. Измиваме със студена вода и нанасяме хидратиращ крем, който е добре да има слънцезащитен филтър.