Често се оплакваме, че часовете сън не ни достигат, все сме уморени и откровено завиждаме на домашния си любимец, който си спи блажено, когато си поиска.

Разбира се, животните имат съвсем различно ежедневие от нас, хората, а за някои откровено можем да кажем, че са си проспали живота. Ето кои са най-големите поспаливци в животинския свят.

Охлюви

Тези бавни животинки могат да спят цели 15 часа, след което да бъдат активни двойно повече време - 30 часа. Но ако попаднат в екстремни условия - на голяма суша например, охлювите могат да останат в състояние на сън за няколко години.

Жаби

И те, както и мечките, спят зимен сън. Размерите им обаче са доста по-малки, затова и имат уникална система, която ги предпазва от измръзване. По време на няколкомесечното спане почти не дишат. Въпреки че са със затворени очи, те са нащрек за случващото се покрай тях.

Снимка 484105

Източник: iStock

Питони

Липсата на клепачи прави трудно да се установи кога тези големи змии спят и кога - не. Но те са сред рекордьорите в животинския свят, защото могат да прекарат в сън до 23 часа. С тази дълга почивка те подпомагат храносмилането си. Хранейки се само по веднъж на седмица, но обилно, със сигурност организмът им има доста работа...

Коали

При тях яденето е също толкова обичайно повтарящо се действие, колкото и сънят. Не е трудно да ги определим като мързеливи, но фактът, че могат да си поспиват сладко-сладко и цели 22 часа на денонощие отново е свързан с храната, която приемат. Бамбукът е с голямо съдържание на фибри, което го прави трудносмилаем. 

Моржове

Когато са на брега, могат да прекарат до 20 часа в сън. Но щом влязат във водата, стават много по-активни, отколкото бихме предположили, и издържат до 84 часа без почивка. Е, не съвсем - задържат дъха си за няколко минути и правят кратка дрямка под водата.

Снимка 484107

Източник: iStock

Тигри

Тези големи котки могат да прекарат в сън до 16 часа на ден - около 65% от времето си. Останалите часове уплътняват с ловуване и похапване на плячката. Това се случва предимно в тъмната част на денонощието.

Катерици

Може да ни изглеждат много енергични, но това явно се дължи на факта, че си почиват достатъчно - до 15 часа. Най-често го правят в хралупите си, предава Bright Side.

Котки

Любимите ни домашни мързеливци са най-известни с това, че най-добре знаят как да не правят нищо. И то по 12-16 часа на денонощие. Но на нас ни се струва, че са много повече, защото са активни, когато ние спим. 

Снимка 484108

Източник: iStock

Ленивци

Въпреки бавните си движения, те всъщност не са толкова лениви, колкото някои други животински видове. В сън прекарват едва 10 часа, вероятно защото всички други действия им отнемат прекалено много време, най-вече намирането на храна и похапването.

Животните, начините им за ориентиране и как намират пътя обратно към дома

Как животните намират пътя обратно към дома

Без карта и без GPS

На другия край са някои рекордьори по най-бърз сън. Жирафите спят по едва 30 минути на ден, разделени на няколко дрямки по пет минути. Китовете ги водят с още половин час дневно, като през това време не дишат и не се движат. Делфините пък никога не изпадат в дълбок сън, защото дори да почиват и да се носят по течението, половината от мозъка им пак работи на пълни обороти.