Литературните произведения, писани от родни и чуждестранни автори още преди години, често звучат като пророчества за бъдещето. Може би един от най-ярките и популярни примери е "1984" на Джордж Оруел. Съвременният български писател Станислав Стратиев обаче също е автор на няколко произведения, които днес можем да тълкуваме като проницателно предупреждение.

“Пистолет в Торнадо (и хиляди жестоки удари)” с Весела Бабинова с премиера в “Theatro отсам канала”

Какво ще направи за първи път Весела Бабинова

Да надхитриш смъртта през смях

Макар и да са минали 20 години от неговата смърт, творбите му са все така актуални, а историята на един от героите му - архитект Стилянов, ще можем да видим и в новата адаптация за театрална сцена на постановката "Животът, макар и кратък".

Архитектът в пиесата е млад и наивен интелигент, който все още не се е срещал с живота извън зоната си на комфорт. Това обаче е напът да се промени, когато една сутрин той решава да сложи край на компромисите и да направи важна крачка към един по-достоен живот. Тогава се оказва, че в действителност промяната е много по-трудна за постигане и е истинско изпитание за волята.

Снимка 638923

Източник: Театрална работилница “Сфумато” / фотография Кети Райкова

Главният герой започва да се лута в сложната реалност, която поставя предизвикателства пред всяка негова крачка, и осъзнава усилията, необходими, за да бъде променено статуквото. Междувременно зрителят става свидетел на сблъсъка между идеалистичните намерения и действителността.

Снимка 638922

Източник: Театрална работилница “Сфумато” / фотография Кети Райкова

В ролята на Архитекта ще видим Боян Фераджиев, а на сцената ще му партнират Петко Венелинов, Стефан Саръиванов, Преслав Търпанов, Ангела Канева и София Джустрова. Даматургичната версия и режисурата на пиесата са на Бюрхан Керим, сценографията и костюмите - на Ива Славкова и Екатерина Андреева, а пък на Христо Намлиев е поверена музиката.

Нощ на театрите 2023 - ето какво да очакваме от 11-ото издание на събитието

Задава се поредната Нощ на театрите

„Под властта на театъра всяка роля е различно царство“

Премиерата на "Животът, макар и кратък" е на 2 ноември от 19 ч. в Театрална работилница "Сфумато", а повече информация за представлението има тук.