Гледали сме много български сериали за лекари и полицаи, но за пожарникари - нито един. От 25 февруари Нова телевизия ще запълни тази липса с "Ягодова луна".

Всъщност, пожарникарите са единствените професионалисти, които успяха да останат неопетнени, да запазят работата си достойна, без да бъдат свързвани със скандали и корупция. Именно затова и според една от сценаристките - Милена Фучеджиева, те заслужават да имат и своя сериал.

"Ягодова луна" е романтично-героична драма, която ще се разгърне между минало и настояще в 12 епизода. Сюжетните линии са няколко, а големият коз на сериала е именно в начина, по който се преплитат една с друга.

Снимка 467309

Източник: Nova

Пожарникарите в "Ягодова луна" са не само професионалисти, които влизат в огъня за всеки непознат. Те са и обикновени хора с всичките им драми - като родители, като влюбени и като раними души. В ролите им ще видим Александър Сано, Асен Блатечки и Ваня Джаферович.

Интересно е, че за заснемането на сериала екипът работи в тясна връзка със Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Всички случаи на пожари в "Ягодова луна" са действителни, взети от практиката на столичните огнеборци. 

По време на снимките присъстват истински пожарникари, които през цялото време дават наставления на актьори и режисьори. Дори предоставят личните си униформи и оборудване (които тежат цели 25 килограма) за ползване в продукцията.

Затова и когато гледаме удобно от дивана епизодите, всичко на екрана ще ни изглежда толкова достоверно и истински драматично.

Със сигурност впечатление ще ни направи и още нещо - използването на технологията за компютърно подмладяване на актьорите De-aging. Всъщност, "Ягодова луна" е първият български сериал, който ползва този похват за нуждите на сюжета си.

"Ягодова луна" проследява и отношенията в четири двойки родители-деца: Стефка Янорова и Александър Сано, Асен Блатечки и Радина Боршош, Албена Колева и Рая Пеева и Христо Мутафчиев и Димо Алексиев.

Стефка Янорова и Александър Сано живеят отдавна без своя съпруг и баща. Загинал при изпълнение на служебните си задължения, именно той е вдъхновението за сина си да стане пожарникар.

Асен Блатечки и Радина Боршош идват от два напълно различни свята - тя и отгледана от майка си като меркантилна разглезена девойка, а той живее скромно с пожарникарската си заплата и без най-малък намек за лукс.

Радина Боршош

Източник: Nova

Радина Боршош

Албена Колева и Рая Пеева са две много амбициозни дами. Майката иска дъщеря й на всяка цена да успее в професията. От нея героинята на Рая се научава да бъде безскрупулна журналистка, която винаги постига всичко на всяка цена, независимо колко е висока тя.

Христо Мутафчиев и Димо Алексиев са не само баща и син, но и влизат в ролята на лошите в сериала - те идват от подземния свят и въобще не си поплюват с хората, дори и работили вече за тях.

В "Ягодова луна" ще видим още Деян Донков, Койна Русева, Ивайло Захариев, Любомира Башева и други.

Първият епизод на "Ягодова луна" ще се излъчи във вторник, 25 февруари, от 22 часа.