Китайският мандарин се смята за шампион сред световните езици, защото се говори от над 845 млн. души - почти три пъти повече от говорещите английски език. За разлика от него български се употребява от малко над 15 милиона души.

Въпреки огромните разлики и големите трудности в двата езика, две момичета от Китай говорят отлично не само родния мандарин, но и български език.

Надя и Илей са добри приятелки с различни хобита и професионален път. И двете обаче завършват българска филология Пекинския университет за чужди езици.

Снимка 574738

Източник: Личен архив Надя и Илей

Именно любовта към българския език и желанието да общуват активно с българската аудитория, ги кара да създадат Facebook страницата Витоша студио. Там на български представят съвременен Китай, разказвайки за интересни места, случки и хора от страната им.

Витоша студио

"Нарекохме страницата Витоша студио, за да покажем връзката си с България, от една страна, а от друга - заради името на планина, което символизира покоряване на върхове", казват момичетата.

Темите в страницата им, която има около 120 хиляди последователи (основно българи), са разнообразни. А от коментарите Надя и Илей често се ориентират за бъдещото съдържание и видеоклиповете, които правят.

Снимка 574740

Източник: Личен архив Надя и Илей

Във Витоша студио ще открием как се прави маникюр на слонове в Нанкин. Ще видим и колко (много) цветя можем да си купим за 10 лева от Кунмин - най-голямата цветна борса в Азия. Ще се удивим и как цяло село с възрастни (над 70 години) хора правят заедно йога всеки ден.

Но освен разнообразното съдържание за Китай, момичетата не забравят да поздравят българските си последователи с всеки един празник и успех за страната ни.

Именно благодарение на видеото, в което разказват за България през погледа на китайските студенти, попаднахме на Витоша студио и научихме за Надя и Илей. Впечатли ни не само колко добре се справят с българския, но най-вече чистата им и неподправена любов и възхищение към родния ни език и държава. И не спирахме да се питаме защо тези момичета от Китай са решили да учат именно български.

Любов от пръв поглед (и един Бербатов)

"Когато бях в гимназията, ми харесваше да уча чужди езици. А защо точно български? Може би съдба. От една страна, обичах да гледам телевизионни предавания за пътешествия, от които България ми се стори толкова красива. Бях много впечатлена и исках да науча повече за тази държава. От друга страна, бях голям фен на Манчестър Юнайтед, когато Бербатов играеше там. Това беше допълнителна мотивация да уча български", разказва с усмивка Илей.

Снимка 574742

Източник: Личен архив Надя и Илей

Надя също признава, че винаги ѝ е харесвало да учи чужди езици. Невероятната природа на България я мотивира да се насочи към езика допълнително, за да научи повече за тази "красива държава".

"Мисля, че е прекрасно да опознаеш една страна чрез езика ѝ, а благодарение на него, да се докоснеш и до народа ѝ", споделя за своите доводи Надя.

Кошмарът на българския

Момичетата обаче не крият, че въпреки красотата му, българският не е никак лесен. Затова и по време на обучението си са срещали много трудности. Техният кошмар се оказва граматиката. Препъни камъкът им са глаголните времена, особено предвид факта, че в китайския липсват такива.

Илей среща трудности и как да произнася "р" правилно. За нейно успокоение ще кажем, че някои (ние), макар да сме българи, все още не сме го усъвършенствали.

Снимка 574737

Източник: Личен архив Надя и Илей

"В началото изучаването на българския беше страшно трудно, но се радвам, че не се отказах. Винаги когато чуех някой да говори свободно български, му се възхищавах и си казвах, че това е един красив език с дълга история като китайския, който искам да науча", казва Илей.

Високи сини планини

Двете момичета обичат не само българския, но и българските културни и природни забележителности, традициите и особеностите ни. С радост споделят и колко са очаровани от Черноморието. Що се отнася до най-интересните български обичаи, според Илей на първо място е Баба Марта.

"Всяка година на 1 март нашите български колеги ни подаряват мартеници, носенето им е вече традиция и за нас." Разбира се, харесва ѝ и боренето с шарени яйца за Великден.

Снимка 574735

Източник: Личен архив Надя и Илей

"Когато българите казват "да", но клатят главата по различен начин", пък е онова, което е направило най-силно впечатление на Надя.

И въпреки големите, на пръв поглед, разлики между България и Китай - в езика, мащаба и начина на живот, Надя и Илей смятат, че все пак имаме много общо. Като гостоприемството и приятелското отношение към другите.