Протест, зачитане, единство и равенство - тези четири думи ще бъдат изписани върху една много специална монета, която Великобритания е решила да пусне.

Дейвид Боуи, Британският Кралски монетен двор и възпоменателната монета, която полетя в Космоса

Монета в чест на Дейвид Боуи полетя в Космоса

Тя достигна 35 656 метра и обикаля 45 минути

А поводът за това е навършването на знаменателна годишнина. За Великобритания стават 50 години, откакто е създадено местното ЛТБТ движение.

И за да отбележат събитието, решават да пуснат монета от 50 пенса в цветовете на дъгата, на която да са изписани четирите думи - така, както е било по идея на Доминик Холмс. Той е артист, писател, ЛТБТ активист и създател на дизайна.

Самият той споделя, че се чувства поласкан от възможността да работи по проекта и обяснява, че всъщност за първи път ЛТБТ общността е почетена на официална английска монета.

"Никъде по света това не би било възможно, освен във Великобритания. Общността в Лондон се гордее с това", казва Доминик.

Именно тя организира парада и събитията на ЛТБТ движението в английската столица от 2013 г. насам.

Adidas, спортните сутиени, рекламата с голи женски гърди и защо Великобритания я забрани

Защо Великобритания забрани рекламата с голите женски гърди

На острова са категорични

Разбира се, протестните маршове във Великобритания са били проведени доста по-отдавна - първият е през 1972 г. Оттогава в шествията всяка година се включват повече от милион и половина души, пише BBC.