Има хора, които не могат да живеят, без да откриват нови кътчета от света и да задраскат поредното посетено на картата. Сред тях е и 55-годишната Ванеса О'Брайън, която определено има много да разказва.

Изследовател от британско-американски произход, тя стана първата жена, покорила най-високата и най-ниската точка на света - връх Еверест и Марианската падина.

През 2012 г. О'Брайън изкачва 8848-те метра на Еверест. На 12 юни пък името й е записано в Книгата с рекордите на Гинес, след като изпълнява успешно и второто си предизвикателство - гмуркане до най-дълбокото място в земната кора.

След 11-часово плаване, на авантюристката й трябват четири часа, за да стигне до южния край на Марианската падина, на дълбочина 10990м. Там остава цели три часа и помага за картографирането на морското дъно и събирането на проби от водата, пише Sky News.

NASA, океаните и как би изглеждала планетата, ако всички те пресъхнат

Как би изглеждала планетата, ако пресъхнат океаните

Някога светът е изглеждал различно

Мястото, което достига под надморското ниво, Ванеса обяснява, че е с два километра по-дълбоко, отколкото е висок Еверест. А налягането, което усеща човешкото тяло на подобна дълбочина, е огромно - около осем тона.

Така сега госпожа О'Брайън официално е единствената жена, пътувала до двете крайности на планетата. Тя е и единствената сред британките и америнаките, покорила втория най-висок връх на света - К2, през 2017 г. В биографията си има общо пет осемхилядника.

За следваща цел изследователката все още няма конкретна идея, но е категорична, че не се стреми към космически подвизи, а иска да продължи да изучава океаните, от които е останала очарована.

Иска да помогне за картографиране на голяма част от морското дъно, за което досега знаем прекалено малко. Затова и взима участие в проекта Seabed 2030, който има за цел за 10 години да направи карта на дъното на целия Световен океан.

Марианската падина, EYOS Expeditions, Caladan Oceanic и първата възможност за посещение от туристи

За първи път туристи могат да стигат до най-дълбоката част на океана

Марианската падина, както не сме я виждали досега

Екипът, с който О'Брайън работи, е съставен предимно от жени. И е категорична, че те са много издръжливи и имат много добра концентрация - основни предимства при спортове като гмуркане и катерене. Също така, жените са много по-организирани и експедициите им минават безпроблемно.