Обичаме да разказваме истории на успели млади хора, които стават известни по различни начини. Винаги е интересно да научиш повече за тях и да почерпиш вдъхновение.

Омари Маккуин, What's Cooking Omari, BBC и 12-годишният шеф готвач, който има тв шоу, ресторант и готварска книга

Невероятната история на един 12-годишен шеф готвач

Омари Маккуин е вдъхновение за връстниците си

Като Валентин Фречка от Украйна, който прави хартия от падналите листа. Находчивият млад мъж развил технологията преди три години като гимназиален проект, свързан с международна олимпиада по екология в Кения.

Идеята за падналите листа му дошла, докато се разхожда в гората в родното си село Сокирница. Когато я разработил, минал всички вътрешни кръгове и заминал за Кения, където получил признание.

Снимка 508132

Източник: Facebook / Valentyn Frechka (Valeo)

След това участва в международен конкурс University Startup World Cup и с проекта си обикаля доста страни в света.

Днес той работи заедно с производител на картон в град Житомир, който се намира на 140 км от Киев. Използваните за производство на хартия листа се събират в Киев и околни градове.

"Идеята е много проста. Неща, смятани за отпадъци, могат да бъдат използвани отново или рециклирани. Листата са боклук, който трябва да се почиства от парковете, защото при гниене изпускат много водород" - каза Фречка пред Reuters.

Тази година украинското издание на сп. "Форбс" включи Фречка в списъка си на 30-те най-успели украинци под 30-годишна възраст.