Ако човек обича да похапва люто, едва ли не знае кой е Александър Кюркиев. Известен и като Сандо (или Сандо Макс сред приятелите), той е човекът зад Chilli Hills.

Преди обаче да се захване с пикантния бранд заедно с половинката си Боряна, Сандо е на гребена на вълната на скейтбординг културата и пътува постоянно. Но в крайна сметка страстта му към лютото и кулинарията надделяват и прерастват в успешен бизнес. Така вече 10 години Chilli Hills произвеждат пикантни продукти и продължават да развиват лютата култура в България.

Интерес към вкусната качествена храна Сандо има още от детството. Оттогава са и първите му спомени как на масата вкъщи винаги е имало и люто. С годините той става и умел кулинар, макар професионално да се занимава с всичко, свързано със света на скейтбординга.

Работата го отдалечава от дома и дълги години Сандо живее в чужбина. Но пък докато пътува, опознава различни култури, както и техните кулинарни традиции и вкусове. И разбира се, любими му стават тези, в които задължително присъства пикантното.

Снимка 682928

Източник: Личен архив

Когато се връща у нас, има едно условие - да заживее извън града. Решава да купи голяма къща със земя и започва да се занимава по малко със земеделие. Разбира се, лютите чушки са начело в списъка. А трудът и усилията се отплащат с богата реколта и, някак естествено, в един момент се ражда Chilli Hills.

Макар и нишов, пикантният бранд набира популярност, като не спира да изненадва и да привлича интереса на любителите на лютото с разнообразие от всевъзможни продукти - сосове, люти пасти, салси, също сладка и тахани, дори мед, смесен с опушени люти чушки, както и люта ракия и люта бира.

За да го наложи, Сандо влага много труд и всеотдайност. Именно заради тях успява да преодолее и немалкото предизвикателства пред дългосрочното и нелеко развитие на нишов продукт. Днес Chilli Hills има фирмен магазин - в София, Пловдив, Варна и Бургас, а от октомври миналата година фермата вече се разпростира на по-голям терен в село Долни Лозен.

Снимка 682930

Източник: Личен архив

От дистанцията на времето, Сандо казва, че бизнесът със сигурност е претърпял промени, но основната философия и принципите са запазени. "Все още създаваме оригинален продукт, 100% чист, произведен в България от местно отгледана суровина. Разбира се, мащабът на нашата дейност сега е по-голям, както и екипът, и пазарите, но всичко останало е точно както беше, когато започнахме преди 10 години."

Снимка 682931

Източник: Личен архив

Хубавото според Сандо е, че българите все повече имат отношение към занаятчийските люти продукти - хората търсят оригинални вкусове и чисти продукти, независимо от цената, и тази нишова култура се развива у нас.

Chilli Hills може да се похвали и с най-лютата чушка в асортимента си, която е и най-лютата в света - Каролина Рийпър. Тя се отглежда във фермите им и е основа на много от продуктите, сред които е и лютият сос, съвсем наскоро награден със златна звезда на международния конкурс Great Taste Awards.

Но предвид че мотото на бранда е "вкусът преди всичко", не всички продукти се целят предимно в силната пикантност. Имат и умерено люти, вкусни, съчетани и с други съставки продукти.

Саламурика пастата има доста типичен за България вкус и е отличена с първо място на Европейските награди за люти сосове - European Hot Sauce Awards 2024.

Последното творение е лютата майонеза с чушка Чипотле и черен чесън, а в момента създават два лимитирани соса за предстоящия фестивал Sofia Chilli Fest 2024 - естествено продължение на всичко, което се случва около марката през последните години.

Снимка 682932

Източник: Личен архив

Целта на фестивала е развитието на лютата култура в България, но и изграждането на платформа за български производители на люти продукти, както и възможността все повече хора да могат да опитат разнообразни и екзотични лютивини от цял свят.

Какво ще могат да опитат посетителите на фестивала?

Специално за събитието сме поканили изложители от цяла Европа. Ще присъстват брандове от Белгия, Словения, Англия, Сърбия, както и всички значими български производители на люти продукти. Посетителите ще имат възможността да опитат и закупят уникални занаятчийски люти продукти.

Всички ресторанти и барове ще предлагат тематични менюта. Ще можете да опитате няколко вида люти сладоледи и сладкиши, люти коктейли, както и разнообразни пикантни и люти ястия. На място ще се приготвя и лютеница, която ще се затваря в буркани, и хората ще могат да я вземат със себе си. Подготвили сме много изненади за всички посетители.

А ще могат ли да научат тънкостите за отглеждането на люти чушки и създаването на продукти с тях?

Специално за тази цел сме организирали форум в рамките на фестивала, който включва лектори и беседи на теми като: "Тънкости при отглеждането на люти чушки в домашни условия", "Консервиране, съхранение и ферментация", "Как да си направим лют сос в къщи", "Как да увеличим поносимостта си към лютото" и други.

Каква ще е ролята на Шахина Уасийм, която очакваме на Sofia Chilli Fest?

Шахина Уасим, известна в света на лютото като UK Chilli Queen, е световен рекордьор по ядене на люти чушки и основател на световната лига по люти надяждания League of Fire. Специално за нашия фестивал тя ще бъде водещ и специален гост. Заедно с нея ще водим двете зрелищни люти надяждания през двата дни на фестивала.

Кое не трябва да пропускаме от фестивала?

Всичко, което сме подготвили, е изключително интересно и не е правено досега в България. Определено лютото надяждане в събота ще бъде нещо изключително и зрелищно. Тук ще се проведе и световният финал на League of Fire, в който ще се срещнат световният шампион от Канада, Майк Джак, и претендентът за титлата, Джанкарло от Италия. Това ще бъде сблъсък на титаните!

А какво тогава да очакваме точно от League of Fire?

В събота ще се проведе финалът между световните шампиони, но неделя е денят на битката за купата и колана на София. Лигата ни е изпратила уникален колан, специално изработен за шампиона, който ще го спечели. Много внимателно са селектирани 10 участници. За битката за купата на София пристигат шампионите на Унгария и Сърбия, които ще се състезават с българските шампиони Иван Граховски и Трайко Трайков. Това ще бъде изключително интересен мач. За тези, които са били на нашите люти надяждания, е известно, че това е шоу, което не могат да видят никъде другаде.

Sofia Chilli Fest е на 12 и 13 октомври в Chilli Hills Farm (ул. "Маркова ливада", с. Долни Лозен).

Повече информация за фестивала има тук.