Отдавна ни е известно, че Леонардо ДиКаприо има сериозни позиции по отношение на климатичните промени и опазването на околната среда. Той многократно е участвал в демонстрации, дарявал е милиони долари за подобни каузи и насочва вниманието на феновете си към тях с публикациите си в социалните медии.

Всичко това е причина в началото на 2022 г. един новооткрит вид дърво да бъде кръстено на 47-годишният актьор.

Uvariopsis dicaprio е открито в дъждовните гори на Камерун, а учените от Кралската ботаническа градина Kew са избрали да му дадат това име, съобщават ни от ВВС. "Той (ДиКаприо - б.а.) изигра ключова роля в запазването на гората Ебо", казва д-р Мартин Чийк от Kew.

Ебо е една от най-големите и добре запазени дъждовни гори в Африка - тя е дом на племето банен, както и на важни животински и растителни видове като горили, шимпанзета и горски слонове. Преди няколко години обаче властите в Камерун обмислят да позволят сечта в нея.

Благодарение на дейността на няколко международни експерта и организации, както и откритата позиция на Леонардо ДиКаприо, привлякъл вниманието и на широката общественост, гората е спасена.

Uvariopsis dicaprio е малко вечнозелено дърво, което се среща на едно-единствено място в Ебо, поради което се смята за критично застрашен растителен вид.