"Интернет нинджа със завидни кулинарни умения, DJ и братовчед на Ламята Спаска" - нищо чудно точно така да се представи Алекс Петренко, когато го видите за първи път. Ако обаче ние трябва да го представим, ще започнем с повода въобще да го правим - създател и водещ на Urban Life, уеб поредица за градския живот. В нея той представя своята собствена селекция от интересни места и събития, на които човек да хапне вкусно или да срещне готини хора.

Алекс е прекарал целия си живот в София. Смята, че на столицата ни й липсва единствено и само "М О Р Е". И ако тя го имаше, той би прекарал и остатъка от живот си в нея. Иначе, неговият град е Рио де Жанейро.

Като се има предвид с какво се занимава, човек би очаквал да го срещне най-често по ресторанти, барове и събития, но не. Според него, най-често ще го видим на спирка на трамвай №5.

Снимка 426254

Източник: Instagram / alexxpetrenko

В София Алекс излиза често. Обича да обикаля и по софийските улици, и по софийските заведения. Прави го и по работа, но и за лично удоволствие. "На моменти повече, отколкото трябва."

Urban Life съществува от малко повече от година, и за това време "няма празна седмица": 52 седмици - 52 епизода. Във всеки от тях Алекс представя най-доброто от най-доброто в София (с леки забежки до Велико Търново и Пловдив - за момента).

Така от видеата ще научим къде са най-добрите месарници, млекарници и пекарни, къде правят най-вкусните и сочни кюфтета, къде да играем билярд, дартс и други подобни, къде правят най-вкусното индийско, азиатско, италианско, откъде да пазаруваме, когато ще правим рожден ден и т.н.

Алекс подбира местата по три критерия: вкусно, полезно и интересно. Не му е трудно да бъде обективен, а отговорността да определи нещо или някого за "най" приема съвсем нормално. "Все пак говоря от моя гледна точка."

Работи с ентусиазъм и с настроение. От видеата говори сякаш го прави на първи приятели, на които - естествено и логично, би препоръчал само най-доброто.

Urban Life е причината за повече от година Алекс да посети над 150 заведения. Но той не само отваря вратите им за нас, но и често ни вкарва в кухнята, където се случва всичко. Среща ни и с хората, които работят в тях.

Снимка 426260

Източник: Urban Life

Първото нещо, което му прави впечатление навсякъде, е чистотата. Ако такава няма, няма го и шансът заведението или мястото да попадне в неговата класация.

Най-вкусното ястие, което е опитвал, е уагую стек от японско телешко. "Беше нещо велико." Най-интересната класация, която е снимал обаче, е епизодът с шкембеджийниците.

За щастие, досега не е попадал на нещо неприятно за ядене или пиене. Но ако трябва да избере само една храна и само една напитка, Алекс е категоричен - пица и Bloody Mary.