След тежката, но необходима тематика от миналата седмица (виж в края на статията), за този уикенд се настройваме по-отпускащо. А какво по-отпускащо от добър криминален роман?

Снимка 562359

Източник: Колаж / Сиела

"Улицата на кошмарите"

Романът на Уилям Линдзи Грешам, вдъхновил едноименния филм с Брадли Купър и Кейт Бланшет, излиза в далечната 1946 г. Действието се развива малко след Голямата депресия, когато всеки оцелява, както може. Такъв е и Стан Карлайл, който започва като общ работник в цирк, но благодарение на харизмата и умението си да манипулира, си спечелва репутация на могъщ медиум. От там нататък крачки го делят от това напълно да загърби човешкото в себе си в името на парите. Стига демоните на миналото му да не го застигнат...

Изд. Сиела, 17 лв.

Снимка 562361

Източник: Кръг

"Убийство в Миконос"

Едва ли някой си представя убийства и заплетени криминални мистерии, когато чуе думата "Миконос". Раят на туристите обаче се превръща в сцена на няколко местопрестъпления, с които се сблъсква Андреас Калдис - следовател от атинския отдел "Убийства", пратен на острова по политически причини. Изчезнала млада жена и кости, намерени на в криптите на няколко църкви на Миконос обаче го навеждат на мисълта, че островът се е сдобил с първия си сериен убиец. И явно Калдис ще трябва да го залови.

Изд. Кръг, 18 лв.

Снимка 562360

Източник: Колаж / Еднорог

"Опашка от убийци"

Антъни Хоровиц ни е любим далеч преди удоволствието от първия му роман, издаден на български - "Мозайка от убийства". Защото освен писател, той е и сценаристът зад популярния английски крими сериал "Убийства в Мидсъмър". В последната си книга той отново е в ролята си на писател, но и на себе си - Хоровиц и детектив Даниел Хоторн заедно разследват жестоко убийство. А негова сцена е остров Олдърни край южното английско крайбрежие, където се провежда литературен фестивал. Затворената атмосфера и наличието на доста хора, които биха имали мотив за престъплението, навяват асоциации с "Десет малки негърчета". И с право - Хоровиц определено ни държи в напрежение, колкото и Агата Кристи.

Изд. Еднорог, 21.90 лв.

"Списъкът на Шиндлер", "Книга на изгубените имена", "Някъде все още има слънце" - 3 книги за уикенда

3 книги за уикенда

Посветени на Холокоста