На 27 януари светът отбелязва Международния възпоменателен ден за жертвите на Холокоста. По този повод събираме три книги, посветени на тази тема.

Снимка 561623

Източник: Колаж / Сиела

"Книга на изгубените имена"

Историята в романа на Кристин Хармел започва в наши дни във Флорида, когато възрастната Ева Траубе случайно попада на една снимка във вестник. Спомените й я връщат 60 години назад, когато нацистите отвеждат баща й - евреин от полски произход, а Ева и майка й бягат във Франция. Там момичето се превръща в един от умелите фалшификатори, които помагат на хиляди еврейски деца да се спасят от сигурна смърт.

Изд. Сиела, 18 лв.

Снимка 561625

Източник: Кръг

"Списъкът на Шиндлер"

Още с излизането си през 1982 г. книгата на австралийския писател Томас Кинийли печели награда Букър, а десет години по-късно Стивън Спилбърг я превръща във филма, спечелил осем Оскара. Действието й започва през 1939 г. с нахлуването на немците в Полша. В Краков съдбите на двама мъже се пресичат - германецът Оскар Шиндлер гледа с ужас какво се случва около него, а евреинът Амон Гьот с перверзна наслада се включва в отнемането на човешки животи.

Изд. Кръг, 18.90 лв.

Снимка 561624

Източник: Колаж / Колибри

"Някъде все още има слънце"

Едно от най-трудните неща, свързани с Холокоста е, случилото се да бъде разказано и обяснено на деца и младежи. С тази задача се захваща Майкъл Грюнбаум, на когото са му нужни 70 години, за да се върне към собствените си преживявания в периода, когато е между 9 и 15-годишен. Годините са от 1939 г. до 1945 г, когато след убийството на баща му Майкъл, майка му и сестра му живеят в еврейското гето Терезин в Прага. "Разказът е за невероятната смелост, постоянство, изобретателност, издръжливост и воля на един човек (майка ми) да остане жив и да съхрани надеждата, че в крайна сметка ще дойдат по-добри времена."

Изд. Колибри, 20 лв.