Много често София се възприема просто като столица, като най-големия град в България с много трафик, мръсен въздух и изнервени хора. 

София обаче има своите малки тайни "оазиси", като интересни музеи, градинки и малки улички, които ѝ придават един уникален чар.

Точно такава е и любимата ни улица "Малко Търново", която дори не е точно улица, или поне не в пълния смисъл на думата. Дълга е малко над 60 метра и се намира в идеалния център на София - непосредствено до жълтите павета, БНБ, Царския дворец и Царската градина.

Тя е едно от най-емблематичните места в София и най-късата пешеходна улица в центъра, която крие множество спомени за историята на града. Пази и артефакти, които свидетелстват за някои от най-значимите епохи в българската история.

Под жълтите павета се крият праисторически останки от 4500 г. пр. н. е., градски легенди за часовниковата кула от епохата на Възраждането и спомени за Цар Борис III и любимия му бар "Луна".

Точно заради всички тези спомени и нейната значимост, е създаден проект за реновиране на улицата, който се осъществява като публично-частно партньорство по инициатива на Столичен общински съвет, строително-инвестиционната компания BLD и архитектурното студио Atelier Serafimov Architects.

Проектът включва не само обновление и подмяна на захабени настилки, ново осветление, почистване на фасади и окабеляване, но и създаване на информационна система, която да представи разкази от различни епохи в развитието на София като столица на България.

Проектът ще бъде представен чрез специална изложба, показваща плановете за реновиране и събраната информация за важни моменти от историята на София, концентрирани по улицата.

Данните ще послужат за система от информационни табла, които целят да съхраняват и разказват историите на жителите и гостите на София и да превърнат "Малко Търново" в още по-любим и емблематичен символ на града.

Изложбата може да бъде разгледана от 20 май до 5 юни 2019 г. в галерия "Архиви" на ул. "Московска" 5.